пʼятниця, 16 березня 2012 05:30

Дмитро Рибась пересилає зарплату матері

 

Черкасець 24-річний Дмитро Рибась другий рік працює будівельником в Іспанії. Щомісяця отримує 1,2 тис. євро.

— До того робив у Черкасах на автобусному заводі, доки не скоротили. Отримував 3200 гривень. Мене в Мадрид батько забрав. На одній фірмі з ним працюємо, живемо разом.

Дмитро щомісяця переказує зарплату у Черкаси. Живе на батькову, той отримує 1,6 тис. євро.

— У нас тут витрати невеликі. За оренду разом із батьком і його знайомим платимо 600 євро. Сніданок та обід оплачує господар фірми. В день іде десь 40 євро, бува, й у 30 вкладаємося. А дома сестра на платному вчиться. Я на квартиру збираю, осінню женитимуся. Частину моїх грошей мати на депозит кладе в Черкасах.

Заробітчани користуються російською системою переказів "Контакт". Несуть гроші у відділення банку в Мадриді. Їм видають там шестизначний код. Мати Дмитра отримує його СМС-повідомленням і пред'являє разом із паспортом в "Укрсиббанку". Отримує кошти за 2-3 год.

— Зразу батько передавав заробітки знайомими із Черкас. Два роки тому їхній автобус  ограбили по дорозі. У знайомого тоді вкрали батькових 300 євро. Після цього він почав пересилати гроші через "Вестерн Юніон". Ця компанія була добре розрекламована. Гроші доходили за 10-12 хвилин. Але пересилка дорога, 54 євро. Тому перейшов на "Контакт", через нього — 28 євро.

Кошти переказують і за допомогою системи банківських платежів "СВІФТ". Вона діє в усіх фінустановах. Для переказу відкривають рахунки тому, хто надсилає, і хто отримує. Це коштує 7-10 євро, залежно від банку.

— Переказати дешевше, — каже Олександр Сєдих, 27 років, із компанії "Простобанк консалтинг". — Переслати тисячу євро коштує до 10 євро. Правда, банк, який видає готівку, бере комісію — приблизно 1 відсоток. Гроші йдуть довше — три-п'ять днів. Якщо вони треба не терміново, їх можна місяцями не знімати зі свого рахунку. Тоді нараховуватимуть до 2 відсотків річних. У "Вестерн Юніон" кошти слід забрати протягом двох днів. Після цього вони повертаються назад.

У найвіддаленіші точки України найвигідніше переказувати через "Вестерн Юніон", "Мані Ґрем", "Експрес Мані".

— Вони дорогі, зате гроші видадуть навіть у сільській пошті. Якщо потрібно переслати понад 10 тисяч євро, краще скористатися банківським переказом "СВІФТ". Це утричі дешевше за грошовий переказ. Зручно й те, що переслати можна будь-яку суму. Грошові перекази обмежені 10 тисячами євро.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Рибась пересилає зарплату матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі