середа, 20 лютого 2008 18:09

Дитячі продукти та речі різко подорожчали

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Семимісячні Софія (ліворуч) та Платон граються у спальні в квартирі Кіщуків.  Сім’я живе на столичному житломасиві Осокорки. Матері Галина (у центрі) та Ольга не купували дитячих меблів
Семимісячні Софія (ліворуч) та Платон граються у спальні в квартирі Кіщуків. Сім’я живе на столичному житломасиві Осокорки. Матері Галина (у центрі) та Ольга не купували дитячих меблів

"Відколи збільшили допомогу при народженні дітей, дитячі продукти та речі різко подорожчали. Я народжувала до підвищення, отримую менше", — каже 21-річна Галина Кіщук, мати семимісячної Софійки. Сім"я мешкає в багатоповерхівці на столичних Осокорках.

Родичі подарували Галині ліжечко та візочок. Інакше 3,5 тис. грн, виданих одразу після народження доньки, не вистачило б.

— У грудні пачка "Хаґґіс" коштувала 65 гривень, а нині 69, — жінка показує пакунок на сімдесят підгузків. — Дитячі кашки ще раніше подорожчати на чотири гривні — тепер по 15 гривень.

У Галини є власне авто. Продукти та дитячі речі вона закуповує  оптом у торговельному центрі "Метро", що на просп. Григоренка. Півроку годувала доньку переважно грудним молоком. Тому сама мусила добре харчуватися. Купувала молочні продукти, м"ясо і фрукти. Щомісяця витрачала на це не менш як 800 грн.

— Із п"яти місяців донька їсть майже все з нашого столу, — продовжує Галина Кіщук. — Найбільше Софійка любить червоний борщ. Кришу в нього всі овочі та м"ясо, але без засмажки. Потім закидаю в блендер і даю туди ложечку сметани. Страва гарно прочищає дитячий шлунок. І на баночки з сумішами не доводиться витрачати зайве.

Замість кільця Платончик гризе шкірку з несолоного сала

Галині друзі Ольга та Остап Кривдики теж самі варять дитячі кашки для свого семимісячного сина Платона. Пюре з яблуком і бананом перетирають у блендері. Сиру гречку та рис мелють у кавомолці. Потім варять на молоці. Від сумішей в баночках родина відмовилася. Так заощаджують близько 200 грн щомісяця.

У Платона вже прорізаються зуби. Замість кільця батьки дають йому жувати шкірку з несоленого сала або морквину. Відгризти чи проковтнути великий шматок хлопчик не може.

— У нашій квартирці маленька кухня, немає де поставити крісло для годування, — говорить Ольга, 23 роки, мати Платона. — Щоб не годувати дитину в себе на колінах, купили триколісну коляску "Геобі" з підставкою для годування. Він годиться і для вулиці, й для дому. Улітку заплатили за нього 500 гривень. Окреме крісло для годування в середньому коштує 300, коляска — стільки ж. Виходить, і на цьому сотню зекономили.

Не обов"язково купувати й столик для сповиття та дитячі ваги, упевнені молоді мами. Столик коштує від 600 грн, а ваги — від 150.

— Наш малюк добре обходиться без крісла-гойдалки, спеціальних дитячих подушок та одягу для годування, — додає Ольга. — На цих речах ми зекономили не менш ніж 800 гривень. Пластмасовий посуд для дітей дорогий, і ми теж без нього обходимося. До того ж пластик може виділяти шкідливі речовини.

Щомісяця Галина Кіщук витрачає на доньку не менш ніж 500 грн. Півтори сотні треба на підгузки та гігієнічні серветки. Дитина росте, тому постійно доводиться купувати одяг. На це йде майже 100 грн. На кашки, фрукти та молокопродукти — близько 250 грн.


Обов"язкові разові витрати


 ліжко
 600–2500
 ванна
 60–100
 візочок
 800–1500
 крісло для годування
 300–1000
 наплічник для носіння дітей
 150–450
 постільна білизна (комп.)  60–200
 пелюшки (10)  70–120
 олійка, крем
 7–30
 присипка  7–20
 пляшечка  15–35
 кільце для зубів  10–30


Щомісячні витрати


 підгузки  150–300
 клейонки (10)  20–35
 серветки (пак.)  7–35
 кашки (2 пак.)  30–100
 сирки  20–150
 соки, фіточаї  50–250
 свіжі фрукти (5 кг)  30–80
 сухофрукти  20–100
 вода (10 л)  15–30

Зараз ви читаєте новину «Дитячі продукти та речі різко подорожчали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі