вівторок, 02 жовтня 2012 00:15

Директорка заводу приїжджає о восьмій ранку

29-річна Тетяна Дробилко працює в салоні краси в центрі столиці. Перебралася із міста Першотравенська Дніпропетровської області.

— На перукаря вчилася в місцевому коледжі. Це колишнє профтехучилище. Влаштувалася в сусідню перукарню. Вечорами ходила в протестантську церкву. Запрошувала прихожан стригтися в мене вдома. Набила руку. І непогано заробляла, до 4 тисяч гривень на місяць. До Києва перебралася, щоб вступити у столичний вуз. Зараз учуся на соціолога та працюю в салоні.

Роботу в столиці знайшла за газетним оголошенням.

— Мене брали на місце дівчинки, яка пішла працювати особистим перукарем Ющенка. Власник салону влаштував мені екзамен. Треба було швидко постригти, пофарбувати і зробити укладку. Я привела свою подругу на роль клієнтки. Подивилися на цю зачіску та й узяли на роботу.

Постригтися у перукаря-початківця, їх називають дебютантами, коштує в Києві 50 грн. У майстра — від 100 грн, у провідного майстра — від 150 грн. У перший місяць роботи в столиці Тетяна Дробилко заробила 250 грн.

— Постійні клієнти ходять до своїх майстрів. А мені попадалися випадкові. Або ж сідали до мене на укладку. Це справа нескладна. Дівчата своїх клієнток стригли, а робити укладку мені передоручали. Мені попалися кілька чоловіків-іноземців, які в Києві працюють. Вони приходили без запису, тому їх віддавали мені. Їм стрижка сподобалася. Тепер до мене постійно ходять. За два місяці я вже мала свою клієнтуру.

— Ділові дами, які приїжджають на "лексусах", голови миють не вдома, а тільки в салоні. Одразу й укладають волосся. У мене була клієнтка — директорка заводу. Тричі на тиждень приїжджала о восьмій ранку.

Майстриня отримує 35% вартості послуги, початківці — 20%. Решту забирає салон. За жіночу стрижку із укладкою бере в середньому 500 грн. Короткі зачіски дешевші. Чоловіків стриже та укладає за 300 грн.

— Я маю десь 5 тисяч на місяць. Колеги — більше. Їздять хорошими машинами, не знають, що таке метро. Відпочивають лише за кордоном, — продовжує Тетяна.

В'ячеслава Дюденка викликали до політика вночі

50-річного В'ячеслава Дюденка вважають найдорожчим перукарем-стилістом України. За зачіску бере до 4 тис. грн. Має мережу салонів краси "Д2".

— Починав учнем майстра. Стриг бабусь і дідусів. Після роботи бігав до елітного салону. Стояв у куточку, дивився, як працюють професіонали. Почав робити такі самі стрижки у себе в перукарні. Потім улаштувався в елітний салон.

Став відомий, розробляючи власні стилі. Фото викладав у каталогах. За 30 років перемагав у європейських та світових конкурсах перукарів, улаштовував майстер-класи. Згодом його запрошували бути суддею на змаганнях. На гонорари відкрив першу власну майстерню 2001-го.

— Працював із Софією Ротару, Таїсією Повалій, Тіною Кароль, Женею Власовою. Коли в Києві була Єва Герцигова, її приводили до мене в салон. Тепер обслуговую депутатів Верховної Ради, міністрів. Одного відомого українського політика стриг опівночі. Він мав терміново їхати за кордон. Мене возили до нього додому в машині з охороною.

 

Навчають безплатно

Киянка 30-річна Юлія Бечецька навчається на курсах перукарів.

— Хлопці та дівчата поприїздили з усіх усюд. Курси безкоштовні. Тому нам за роботу нічого не платять. Учимося робити модні зачіски. Ми біля крісла з десятої ранку до шостої вечора. До нас приходять стригтися люди з вулиці. Дають за зачіску від 30 гривень. Жіночки, які приходять уперше, завжди переживають, що ми їх обчикрижимо. Але ми працюємо не самі, а під наглядом інструктора. Як щось не так, ті одразу за нами поправляють. Навчання на курсах триває місяць, потім складають іспит. Треба зробити зачіску за 10 хвилин.

На курсах Юлії пообіцяють знайти роботу.

 

Зараз ви читаєте новину «Директорка заводу приїжджає о восьмій ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі