четвер, 26 березня 2020 00:10

"Деякі ресторани закрилися й розпустили людей"

— За останній тиждень українці почали активніше шукати роботу. Кількість резюме зросла на 80 відсотків. Ідеться не про початківців, а про професіоналів із досвідом роботи понад шість років. Вони перестраховуються. Бо знають, що їхня компанія може закритися чи персонал скоротять, — каже 31-річна Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна".

— Але роботодавці тільки розробляють плани дій. Говорять про два сценарії — оптимістичний і песимістичний. Перший ґрунтується на тому, що карантин завершиться 3 квітня і ситуація нормалізується. Другий — якщо його продовжать. Компанії намагаються більшість працівників відправити на надомну працю, максимально збільшити кількість прибирань в офісі. Масових скорочень поки що немає. Людей або частково відправляють у відпустки, або прилаштовують у компанії, де вони більше потрібні. Щоправда, під загрозою все, що стосується малого й середнього бізнесу. Деякі ресторани закрилися й розпустили людей. Вони не мали фінансової подушки безпеки. Скорочені працівники переходять у служби доставки, до супермаркетів. Є компанії, які ще можуть забезпечувати захист і вчасну оплату праці своєму персоналу. Їх стане менше, якщо карантин затягнеться.

Держава має щонайменше запровадити податкові канікули для малого й середнього бізнесу. Продумати механізми зменшення або відстрочки оплати оренди приміщень, комунальних послуг. Самим працівникам не варто ­чекати, доки компанія остаточно піде на дно. Краще вже підшукувати нове місце роботи. Оновити резюме, проаналізувати свої навички — де можете працювати. Можливо, доведеться опанувати новий фах. Найбільший попит на працівників буде на роботу в інтернеті, сфері доставки й у продуктових магазинах.

Зараз ви читаєте новину «"Деякі ресторани закрилися й розпустили людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі