Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2008 17:19

Десятирічним дітям потрібно мати власні гроші

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  У магазині ”Парфуми”, що на столичному проспекті Перемоги, Аліна Ліщук вибирає подарунок подрузі на День Валентина — свічку-скриньку за 36 гривень. На подарунок щодня відкладала по п’ять гривень
У магазині ”Парфуми”, що на столичному проспекті Перемоги, Аліна Ліщук вибирає подарунок подрузі на День Валентина — свічку-скриньку за 36 гривень. На подарунок щодня відкладала по п’ять гривень

Батьки Аліни Ліщук, 17 років, щодня видають їй 15–20 грн на дорогу й обіди. Навчається вона у столиці, а живе в райцентрі Бровари Київської обл. Дівчина економить на кишенькових витратах. Гроші витрачає на одяг, косметику та подарунки.

— На Новий рік купила собі спідницю та маєчку-топ, — каже Аліна. — Ще замовила косметику з Франції.

На метро має проїзний, а на маршрутку витрачає 6 грн.

— Із 15 гривень п"ятірку за день мушу зберегти, — веде далі.

Економити почала відтоді, як підміняла на роботі маму. Вона мала фірму з чистки одягу. Часто приводила на роботу й доньку.

— Там дізналась ціну грошам. Тепер я займаюся у драмгуртку, готуюся до конкурсу "Міс університет", тому в університеті затримуюся до сьомої вечора, — говорить Аліна. — Зате переможниця конкурсу безплатно вчитиметься цілий рік. Якщо переможу, 10 тисяч гривень зекономлю.

Інколи дівчині вдається заробити 200–300 грн моделлю на показах.

7-річному Сашкові Жилінському з міста Вишневе в передмісті столиці, кишенькові гроші батьки дають час від часу на кукурудзяні палички або соломку.

— Моїм однокласникам дають кому дві гривні, а кому й десятку, — пояснює школяр. — Вони купують пиріжки та булочки.

Якщо зекономиш, додамо грошей і купимо тобі велосипед

Сашко хоче велосипед. Мати хлопчика Лариса порадила не марнувати подаровані та наколядовані гроші на солодощі:

— Ми з чоловіком пояснюємо синові: гроші треба витрачати на важливіші речі. Якщо зекономиш, додамо грошей і купимо тобі велосипед.

Від столичного школяра Ярослава Матяша, 13 років, мама грошей не ховає. Він може, спитавши, взяти потрібну суму.

— На день народження однокласниці вибрав подарунок — каблучку за 50 гривень. Подзвонив мамі. Вона дозволила взяти гроші. А так мені кишенькових грошей не треба, — пояснює Ярослав.

Ярослав має власну скарбничку. Та якщо бере гроші з неї, теж каже мамі.

— Брав із копилки п"ять гривень на брелок, — продовжує. — У вихідні з однокласниками на боулінг, буває, ходжу. Платимо по 15 гривень.

Дітей треба привчати до грошей змалку, радить приватний психолог Людмила Гридковець, 39 років.

— У десятирічних уже виникає потреба мати власні кошти, тому вони шукають спосіб здобути їх, — пояснює психолог. — Навчайте дитину заробляти. Нехай допомагає стороннім людям за якусь платню. Дитина раннього шкільного віку може переписати комусь конспект, зробити реферат, допомогти занести речі. Дитина отримає кілька гривень, зате знатиме їм ціну. Але не платіть за хатню роботу.

Якось заможні батьки сказали 6-річній доньці, що не мають грошей, щоб обладнати дитячу кімнату, наводить приклад Людмила Гридковець. Дитині запропонували самій зробити ремонт.

— Дівчинка півмісяця працювала в кімнаті, допомагала фарбувати. Отримала 10 гривень, — згадує Гридковець. — Якось їй принесли "Кіндер-сюрприз". Мала сказала: "Тьотю, нащо ви таке дороге купили?". Після того родина не мала конфліктів щодо кишенькових грошей.

Зароблене власними зусиллями дитина має витрачати не лише на себе.

— Нехай подарує комусь квіточку, листівку, зробить щось приємне, — каже Людмила.

Батькам психолог радить почитати книгу Макаренка "Виховання працею".

Зараз ви читаєте новину «Десятирічним дітям потрібно мати власні гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути