неділя, 18 березня 2007 14:39

Десять сортів вина в Середньому дегустують за 30 гривень

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Олена та Сергій Шамшини дегустують вина в Середнянському винному льосі
Олена та Сергій Шамшини дегустують вина в Середнянському винному льосі

У підвалах замку в селі Середнє на Закарпатті зберігають марочні вина. Цим підвалам 500 років.

Виносховище "Леанка" щодня відвідують туристи. Екскурсії починають із льохів. Ходи під руїнами Середнянського замку тягнуться углиб на 3 км. Попід стінами з обох боків — дубові бочки. Найбільша — на 13 тис. л. Після погребів туристів заводять до підземної дегустаційної зали.

— Вина живі, без консервантів, — розповідає винороб-технолог Світлана Гонц, 53 роки. — Тому куштують їх охоче. На дегустації пропонуємо 8–10 сортів вина. Кожного наливаємо по півкелиха. Спершу пропонуємо "Спокусницю" — наше фірмове десертне вино. У "Леанці" його виготовляють із 2004 року.

Подружжя киян — 40-річна Олена та 46-річний Сергій Шамшини — в Середнянських підвалах удруге. Приїхали з туристичною групою з відпочинкового комплексу ""Квеле Поляна", де проводять вихідні.

— Мені смакує "Спокусниця", — каже Олена. — Люблю вина з мускатним ароматом. Куплю такого додому.

Кожного сорту туристам наливаємо по півкелиха

Сергієві більше подобається сухе "Середнянське". Хоча пробує всі сорти, келихи випиває до дна. На дегустації подають твердий сир та солоний арахіс. Це щоб краще відчували смак, пояснює винороб-технолог. У магазині можна придбати будь-яке вино. Його наточать у пляшку з бочки. Найдешевше "Каберне" — 18 грн за 1 літр, "Середнянське" — 30 грн. "Спокусницю" продають по 50. "Троянду Закарпаття" — по 100 грн за 1 л.

— Цей сорт готуємо рідко. Годиться лише високоцукристий виноград. У Закарпатті такий вистигає раз на 10–12 років.

За двогодинну екскурсію з дегустацією вина туристи платять по 30 грн. На кожного припадає по 0,8–1 л вина, порахував Сергій. Проте зранку голова не боліла, як і обіцяли туристам у "Леанці". Там не додають у вино сульфат сірки для консервації.

Зараз ви читаєте новину «Десять сортів вина в Середньому дегустують за 30 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі