четвер, 16 січня 2020 00:00

Дешевий долар невигідний для населення

Цьогоріч курс долара може помірно коливатися в обидва боки. Зокрема, й знижуватися, прогнозують у Нац­банку.

— Нинішнє зміцнення гривні — це результат реформ останніх років. Воно могло б початися й раніше. Але якоюсь мірою стримувалося невизначеністю, пов'язаною з подвійними виборами в країні торік, — каже 47-річна Катерина Рожкова, перша заступниця голови НБУ.

— Передумов до стрімкого зниження курсу долара немає. Останні пів року промислове виробництво в країні падає. А уряд шукає винних у Нац­банку. Каже, що це пов'язано зі зміцненням гривні, — розповідає фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Коли в Україні діяв фіксований курс валют, політику Нацбанку переважно визначали промислово-фінансові групи. Це в основному сировинні компанії, які зацікавлені в глибокому знеціненні гривні. За рахунок цього їм удалося компенсувати втрати через падіння світових цін на сировину. Зараз ситуація змінилася. На НБУ впливають групи інвестиційних банкірів або міжнародних фінансових організацій. Вони навпаки зацікавлені в максимальному зміцненні гривні. Бо отримують доходи у національній валюті. Як не дивно, для громадян подешевшання долара невигідне. Втрачають заробітчани та їхні сім'ї. Також ті, хто має заощадження у валюті. Кошти просто знецінюються. В Україні необхідно розробити курсову модель, яка б урівноважувала інтереси всіх: трудових мігрантів, експортерів, українців, які працюють удома. Поки що бачимо постійне просування окремих інтересів. Міністерство фінансів знову планує випуск облігацій. Якщо іноземці завезуть у країну близько 4 мільярдів доларів, то викуплять приблизно 100 мільярдів гривень. Тоді долар може подешевшати на 1–1,5 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Дешевий долар невигідний для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі