пʼятниця, 24 червня 2011 00:30

Гроші за кордон можна переслати з банкомата

 

Навесні я побував у приятеля в Росії. У червні повернув йому борг 5,5 тис. руб. Це 1,6 тис. грн. Відправив електронним переказом.

Перед тим вивчав в інтернеті різні системи. Найпоширеніша у світі мережа переказів — "Вестерн Юніон". Їх оформляють в усіх банках, на поштах та станціях метро в центрі Києва. В іншій країні гроші можна отримати за 15 хв. після відправлення. Однак ця система найдорожча. Переслати 1,5 тис. грн у Росію обійдеться у 72 грн. Спершу суму треба перевести в долари. Російський приятель мав міняти їх на рублі. Це зайві витрати на комісію за обмін.

Українські банки пропонують десяток інших систем грошових переказів до Росії. Наприклад, "Юністрім", "Анелик", "Система". Там переказати 1,5 тис. грн коштує близько 60 грн.

— Присилай перевод "Блиц". Беруть усього 1 відсоток. Ця система є в "Сбербанке России", — пише в чаті приятель Андрій.

Десяток відділень цього банку недавно з'явилися в Києві. Займають великі приміщення в центрі міста. Велику вивіску російської фінустанови помічаю біля Лук'янівського ринку. Заходжу. На мою українську відповідають лише російською. Нею ж — усі написи та рекламні буклети. Лише над віконцями касирів помічаю: "Каса" написане з однією літерою "с".

На сайті "Сбербанка" перевірив умови. Для переказу потрібні паспортні дані мої та приятеля. Йому треба переслати номер переказу. Інакше не видадуть. Комісія становить 1%. Порахував, що переказ мав би обійтися у 15 грн. Однак касирка на прізвище Коровай називає втричі більшу суму — 42,65 грн. У Росії приятель теж має заплатити під час отримання.

— Усе правильно, банк бере за послуги 1 відсоток суми. Але не менше 150 рублів, — пояснюють на місці.

Швидко перевести кошти можна з однієї банківської картки на іншу. Головне — знати номер Андрієвої кредитки.

На екрані банкомата "Приватбанку" висвічується розмір комісії — 42 грн. Далі пояснення: беруть $3 за транзакцію та ще 1,9% суми переказу. Проте невідомо, яка сума в рублях надійде на картку Андрія. Часто банки завищують курс під час безготівкового обміну валюти.

Найменшу комісію запросили в "Південкомбанку" — 24 грн. Тобто 1,5% суми. Катерина, працівниця філії на розі вул. Соляної та Глибочицької, пропонує перекази "Аверс". Вони найдешевші:

— Ваш друг у Росії зможе забрати гроші за півгодини. Але переказ треба оформити до 16.00. Для оформлення візьміть паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Гроші за кордон можна переслати з банкомата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі