Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2020 00:35

Цукор подорожчав тимчасово

В Україні наприкінці вересня почав дорожчати цукор. Раніше магазини фасовану продукцію пропонували по 14 грн. Зараз кілограм коштує від 16. На базарах у гурті цукор можна придбати щонайменше по 16,5 грн. До подорожчання кілограм коштував 12,5.

— Цьогоріч посівні площі під цукровим буряком становлять 209 тисяч гектарів. Торік було 220. На посіви негативно вплинула засушлива погода в більшості областей. Через це сезон цукроваріння розпочнеться пізніше, ніж зазвичай. З 1 жовтня планується запуск більшості заводів. Тому підвищення вартості цукру — тимчасове явище, — говорить Назар Михайловин, 24 роки, аналітик асоціації "Укрцукор".

Чому скорочуються площі під цукровим буряком?

— Останні три роки виробництво цукру збиткове. Щоб змінити ситуацію, потрібна державна підтримка модернізації заводів. Водночас цукровий буряк — вибаглива культура. Найперше потребує вологи. Аграріям невигідно вирощувати його. Крім того, догляд за посівами затратний. Вигідніше сіяти сою, соняшник. Щоправда, цукровий буряк — хороший попередник для більшості культур.

Який цукор українці купують у магазинах?

— Переважно вітчизняного виробництва. Торік Україна імпортувала 6 тонн тростинного цукру з Євросоюзу. Його використовують переважно в кондитерській галузі. На полицях магазинів тростинний цукор також є, але його небагато.

Україна продає цукор за кордон?

— За минулий рік і початок 2020-го експортували 103,65 тисячі тонн. За 2018-й — 413 тисяч тонн. Найбільше продали в Туреччину, Грузію, Палестину, Узбекистан, Молдову, Кіпр, Афганістан.

Скільки в нас працює заводів?

— На 2020 рік роботу планують 33 заводи. Стільки ж було торік. 2019-го підприємства виробили 1,48 мільйона тонн цукру. Цього року прогнозують виробництво в межах 1,2 мільйона тонн. Враховуючи перехідні залишки по заводах, дефіциту на внут­рішньому ринку не буде. При річному споживанні цукру в межах 28,8 кілограма на особу, його більш як достатньо.

Лідером із виробництва є Вінницька область. Торік там виготовили 331 тисячу тонн. У Хмельницькій області — 193 тисячі тонн, Тернопільській — 186,39, Полтавській — 182.

Зараз ви читаєте новину «Цукор подорожчав тимчасово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути