пʼятниця, 17 серпня 2018 06:01

"Чоловік працює за кордоном. Можуть втратити субсидію"

— Послуга прописки зараз — затребувана. Щодня звертаються до п'ятьох людей. Я знаю, куди й кому заплатити, щоб не було проблем, — каже 40-річний Віталій Мазур із Києва. Має п'ять квартир. Усі здає в оренду.

— Прописку зараз оформляють за спрощеною процедурою. Зустрічаємося в районному центрі реєстрації. Клієнт дає свій паспорт. Я — документи на помешкання. Беремо талончик до спеціаліста, чекаємо. Людину ставлять на облік. Ніхто не перевіряє, заносять у базу — і все.

Реєстрація на рік обійдеться в 3200 гривень. Півроку — 2000. Переселенцям даємо знижку. Платять 1600 гривень за півроку. Прописка на два роки коштує 6000. Після реєстрації видаю договір оренди на оплачений термін. Протягом цього часу клієнта ніхто не чіпатиме. Сам виписую людину. Якщо хоче знятися з реєстрації раніше — без проблем. Але гроші ніхто не повертатиме.

Наприкінці серпня столична реєстрація особливо популярна. Комусь треба влаштуватися на роботу, комусь дитину віддати до певної школи. З'явилися нові клієнти — люди виписуються з власного житла, щоб отримати субсидію. Недавно прийшла сусідка, плаче. Чоловік працює за кордоном. Можуть втратити субсидію. А рахунки за комунальні страшні. Просила чоловіка прописати в мене. За місяць субсидія покриє витрати на прописку. Вона оплатила за два роки.

Ще одна жінка дзвонила, щоб прописав сина. Він студент, але офіційно підробляє. Родина може втратити субсидію, бо його заробітки врахують до загального доходу. Ще часто просять зареєструвати пенсіонерів, у яких великі пенсії.

Я офіційно зареєстрований як квартироздавач. Плачу податки. До мене жодних претензій у податкової немає. У моїх помешканнях комунальні послуги платять орендатори. Зменшив їм плату, бо норми споживання рахують за кількістю прописаних. За однокімнатку на Подолі беру 3800 гривень. Це смішна ціна для цього району. Ще майже 2000 платять на комунальні.

Буває, приходять колектори, влаштовують розбірки через когось із прописаних — ті беруть кредити й не повертають. Попереджаю квартирантів, прошу не відчиняти двері.

Співпрацюємо з агентствами нерухомості. Часто прописую людей не в себе, а в інших власників квартир. За це отримую відсоток. Іншої роботи не маю. Такий бізнес приносить від 35 до 60 тисяч гривень щомісяця. Гроші вкладаю в нерухомість.

— За фіктивну реєстрацію можуть оштрафувати тільки власника квартири на суму від 1700 до 8500 гривень, — каже юрист 36-річний Ігор Цибух.

— Законом не визначено, скільки людей можуть бути прописані в одній квартирі. Наприклад, в однокімнатній зареєстрували більш як 20 осіб. Якщо кожен зможе довести, що проживає там, і власник житла не заперечує — проблем не виникне.

3600 гривень коштує річна прописка у Львові. Найдорожче беруть в Чернівецькій та Івано-Франківській областях — 6–9 тис. грн. Оформляють реєстрацію, щоб подати документи на отримання паспорта Румунії, яка є членом Євросоюзу. Найчастіше купують прописку для дітей від 14 років і чоловіків після 35.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік працює за кордоном. Можуть втратити субсидію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі