пʼятниця, 22 квітня 2016 05:00

Ціну на гречку підвищили штучно

Автор: підготувала Анна РОДІЧКІНА
 

Протягом березня гречка подорожчала майже на 3 грн, кажуть у Держстаті. Кілограм крупи в магазинах коштує 30–44 грн, залежно від якості товару.

— Жоден продукт в Україні не дорожчає так, як гречка, — говорить 43-річний Олексій Дорошенко, гендиректор асоціації постачальників торговельних мереж. — Зараз причин підвищувати ціну немає. Неврожай цієї культури оцінювали в 15 відсотків. А гречка за рік подорожчала на 60. Можливо, кілька великих компаній скупили весь урожай. Вони й накручують ціни.

У магазинах продають переважно вітчизняну крупу. Є така закономірність: якщо хоча би на 10–15 відсотків продукт завозять із-за кордону, його вартість знижується. Так було з курятиною, свининою. Сьогодні є два органи, що контролюють ринки — Держспоживслужба й Антимонопольний комітет. Перша організація почала працювати 8 квітня. Можна розраховувати, що вони звернуть увагу на гречку.

В Україні є кілька продуктів, що населення сприймає як знакові — цукор, хліб, гречка. Остання була колись найдешевшою. Про неї часто пишуть, говорять. Зокрема, політики. Люди сприймають цю крупу як найнеобхідніший продукт. Через це він дорожчає. Для порівняння можна взяти рис. Його завозять з інших країн, у магазинах представлено багато сортів. А коштує вдвічі дешевше за гречку.

— Гречка — проблемна культура. Залежить від погоди, добрив. Торік найбільше постраждала від посухи, — каже фермер із Вінниці Олександр Мельничук. — Кілька років тому змушували сіяти гречку. Але витрат ніхто не компенсував. Поля масово засіяли, зібрали гарний урожай, а закупівельні ціни обвалилися. Фермери отримали збитки. Тому зараз цю культуру неохоче сіють. Вигідно вирощувати кукурудзу, горох, пшеницю, нут. Торік кукурудзу продавали на ринках і здавали заготівельникам. Із поля мали по 100 тисяч гривень прибутку. Гороху люди почали споживати більше, особливо зеленого.

Ціну на гречану крупу магазини накручують штучно. Проводили дослідження. Розпитували людей — скільки крупи вони споживають, якої. Популярні — рис, ячна, пшенична, також макарони. Гречка — на останньому місці. Людина за місяць з'їдає десь склянку.

Крупу замовляють через інтернет

— У китайських магазинах продають місцеву гречку по 80–100 гривень за кілограм. Але вона якась зеленувата, несмачна. Замовляю в інтернет-магазині "Таобао" українську чи російську крупу. Ціна однакова, а якість краща, — розповідає 23-річна Андріана Паук. Живе в місті Сучжоу.

— В Італії гречку не продають у магазинах. Іноді мені привозять родичі, — говорить 45-річна Вероніка Ліго з міста Канту. — Із гречаного борошна тут роблять макарони для місцевої страви піццокері. Кілограм таких коштує близько 120 гривень. Гречане борошно додають у випічку.

Зараз ви читаєте новину «Ціну на гречку підвищили штучно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі