четвер, 02 квітня 2020 00:55

Ціни піднімають усі — від торговельних мереж до невеликих базарів

Автор: Маргаріта Дикалюк
 

— Головна причина подорожчання продуктів — паніка. Люди скуповують крупи, борошно, цукор. Звісно, що торгівля не збирається просто спостерігати за ажіотажем, а швидко піднімає ціни. Цей процес зупинити не можливо. Така ситуація повторювалася під час кожної кризи, яку ми переживали, — говорить економіст 54-річний Олександр Охріменко.

— Ціни піднімають усі — від торговельних мереж до невеликих провінційних магазинів, базарів. Останні, щоб їх не закрили, тепер називаються гуртовими. Зростає закупівельна вартість продукції, бо постачальники теж не хочуть втрачати заробітків. Додалися також проблеми з доставкою товару через карантинні обмеження.

Ще одна особливість, яка зараз є на ринку — у магазинах деякі імпортні продукти коштують дешевше, ніж вітчизняні. Йдеться про старі поставки, які ще не розпродали. Під час паніки люди традиційно купують найдешевші українські крупи, молочку. Тепер наші продукти знову завезли в магазини, але за вищими цінами. Тому і виходить, що імпортні залишки коштують дешевше. Зокрема, рис, макарони. Боятися, що продуктів не вистачить, і прогнозувати дефіцит не треба. 2019-го зібрали 83 мільйони тонн зерна. За рік споживаємо максимум 22 мільйони. Щоправда, в короткостроковій перспективі можуть виникнути проблеми з поставками продукції в міста. Багато водіїв хворіють, на в'їздах установили блокпости. Для торговельних мереж це ще одне виправдання підвищувати ціни. Гречка, борошно, цукор можуть подешевшати у травні-червні. Люди уже запаслися, а гроші незабаром закінчаться. Коли магазини завезуть чергову партію товару, то попиту не буде. Доведеться розпродувати його за нижчими цінами.

— Ціни впадуть, якщо Антимонопольний комітет, Мінекономіки та Держпродспоживслужба серйозно візьмуться за торговельні мережі та постачальників, — каже голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, 47 років.

— Якщо це не дасть результатів, тоді треба повертатися до державного регулювання цін. Запроваджувати моніторинг цін, зі штрафами та заборонами на підвищення вартості продукції. Так роблять у Європі. Але і тут треба бути обережними, щоб не виникло ще більших проблем із поставками та штучно створеним дефіцитом товару.

Антимонопольний комітет заявив, що деякі продукти від початку карантину справді подорожчали. Це перша стадія реагування, яка жодного результату не дає. Треба переходити до дій. Вимагати документи в мереж, виробників із поясненням, чому ціни зросли. Якщо таких не буде, то їх можуть оштрафувати до 10 відсотків доходу за попередній рік. Ідеться про чималі суми. Однак у нас цей процес може тривати вічно. Так було 2015-го, коли подорожчала гречка. Відповіді, чому це сталося, за п'ять років так і не отримали. Водночас Міністерство економічного розвитку вперше за останні кілька років почало проводити моніторинг продуктових запасів у найбільших торгових мережах. Якщо говорити про гречку, то її справді недостатньо. Але крупа почала дорожчати ще навесні торік. Українські аграрії менше посіяли та зібрали гречки. Адже на неї впав попит.

У сховищах майже не залишилося української цибулі

Подорожчали всі овочі борщового набору. Найбільше — цибуля. У середньому кілограм коштує понад 20 грн. Картоплю продають по 16–19 грн/кг. Повільно, але дорожчають капуста, буряк і морква.

— Узимку українську цибулю активно продавали в Молдову і Туреччину. Тепер запаси у сховищах скоротилися, її потрібно імпортувати. Однак поставки з-за кордону недешеві. На зовнішніх ринках цибуля також подорожчала, до того ж зріс курс долара в Україні, — говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 39 років. — Картопля також дорожчає через дорогі поставки з-за кордону. Ми весь сезон завозили її переважно з Білорусі. У сховищах зменшилися запаси білокачанної капусти. У гурті продають по 7,5 гривень за кілограм. Зросли ціни на моркву та буряк. Коштують по 6 і 7 гривень за кілограм. Однак овочі борщового набору менше подорожчали, ніж деякі крупи. Наприклад, гречка. Тому їх більше купують. Це також впливає на ціну. Продукти можуть подешевшати, якщо відкриють роздрібні ринки в регіонах. Адже, що більше продавців на ринку, то більша конкуренція серед них.

Вартість лимонів, імбиру, часнику зросла через великий попит. Спрацювали стереотипи, що ці продукти рятують від інфекцій, зміцнюють імунітет. У деяких магазинах лимони можна побачити по 100 гривень за кілограм. Також вплинули на вартість проблеми з постачанням з Туреччини. З цієї ж причини подорожчали інші цитрусові, помідори.

Зараз ви читаєте новину «Ціни піднімають усі — від торговельних мереж до невеликих базарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі