вівторок, 20 серпня 2019 00:00

Цибуля дешевшатиме до нового року

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  41-річний Ігор Кліпко торгує овочами на ринку Привокзальний у Вінниці. Каже, наприкінці серпня найбільше розкуповують на консервацію баклажани, помідори, перець, цибулю, моркву
41-річний Ігор Кліпко торгує овочами на ринку Привокзальний у Вінниці. Каже, наприкінці серпня найбільше розкуповують на консервацію баклажани, помідори, перець, цибулю, моркву

— Вирощуємо буряк, моркву, цибулю, капусту. Цибулі плануємо ­зібрати 60 тонн з гектара. Моркву поливаємо. Думаю, буде по 80 тонн з гектара, так само і з капустою. Столового буряку має бути десь по 50–60 тонн, — каже 68-річний Петро Душейко. Він почесний ­голова асоціації сільгоспвиробників Чорнобаївського району Черкащини.

— Овочів вирощуємо щороку однаково. Скільки вміщається в наші ангари — майже 30 тисяч тонн. Кладемо на зберігання. Відправляємо щодня в торговельні мережі Києва, Харкова, Запоріжжя, Дніпра.

Раніше врожаї картоплі сягали понад 500 центнерів із гектара. Збирали по 15 тисяч тонн. Посадковий матеріал закупляли в Голландії. Цьогоріч картоплю не садили. По-перше, вона не надто конкурентна з тією, що вирощується в західних і північних регіонах. Зокрема, Чернігівщина, Житомир­щина. Там, де піщана земля. Споживачі обирають картоплю за зовнішнім виглядом, хочуть чисту. А в нас важкі чорноземи, овочі брудніші. Хоча вони якісніші, бо насичені поживними речовинами. Другий момент, чому взяли паузу з картоплею — відпав ринок збуту на Донбасі.

— У мене засаджено картоплею 2 гектари, але копати нічого. Вистачить лише на посадковий матеріал. Два з половиною місяці майже не було дощів. Картопля за таких умов не росте, — говорить 56-річний Віктор Галич з асоціації фермерів Полтавщини.

— Цибулі майже немає. Посадили, але вона згоріла через спеку. Довелося півтора гектара поля передискувати. Півгектара капусти теж пропало. Навіть урожай кавунів проти торішнього вчетверо менший. Уже засихає кукурудза. Очікую нормальний урожай моркви й буряку. Торік картоплі вродило до 200 центнерів із гектара. І на цибулю був урожай.

— Урожай картоплі цьогоріч буде найменший за останні 10–15 років, — вважає 61-річний Іван Томич, голова Союзу українського селянства.

— Порівняно з 2018-м, менший десь у 2,5 разу. Точно сказати важко, бо ще не повністю зібрали. Враховуючи ситуацію в наших сусідів — Польщі та Білорусі, можна прогнозувати на вересень-жовтень зростання ціни вдвічі. Причин кілька. Головна — західні й північні області втратили частину врожаю через затяжні дощі, град. Потім розвинулися хвороби картоплі. Такої ситуації років 15–20 років не було. Те, що не загинуло від дощу й хвороб, догоріло на сонці. Південь для картоплі не є вирішальним. Основну масу збирають на півночі й заході країни. В середній смузі України врожайність картоплі нижча в півтора разу. Другий фактор, що впливає на ціни, — 98 відсотків картоплі вирощують селяни й дачники на городах.

Із цибулею ситуація краща. Її фермери та гос­подарства посадили в півтора разу більше. За рахунок збільшення площ вийшло незначне зростання виробництва. Хоча погода зіпсувала ті можливості, які могли бути. Урожай міг бути більший принаймні вдвічі, ніж торік. До нового року цей овоч дешевшатиме. Далі прогнозувати складно, бо під весну можуть виникати проблеми. З морквою, буряком, капустою ситуація непогана. Ціни на осінь і до кінця року будуть нижчі, порівняно з торішніми.

На вартість впливає погода

— Сподіваюся, цього року не побачимо рекордно високих цін на овочі борщового набору. Фермери посадили більші площі, ніж торік. Але для гарного врожаю мали не найкращі погодні умови, — розповідає експерт плодоовочевого ринку 39-річна Тетяна Гетьман.

— На гуртових ринках картоплю зараз продають по 11–12 гривень. Удвічі дорожче, ніж торік. Вартість впаде, коли господарства масово почнуть копати пізні сорти на початку вересня. Водночас не треба лякати людей неврожаєм. Бо масово почнуть закуповувати овочі на зиму. Через ажіотаж ціни зростуть. Поки що точних даних про врожай овочів борщового набору немає. У нас не існує інструменту для оперативного відстежування ситуації на полях. Але сховищ і виробництва однозначно достатньо, щоб забезпечувати населення овочами цілий рік.

Улітку активно дешевшали морква, буряк. Зараз коштують менше, ніж торік. Моркву продають по 6–8 гривень за кілограм, буряк — 5–7. Трохи подорожчала цибуля через несприятливу погоду на Півдні. Це головний виробничий регіон. Кілограм у гурті коштує 9–10 гривень.

Маємо дорогі помідори й огірки. Знову-таки через погоду. Цього сезону на Закарпатті підтопило теплиці. На Півдні поганий урожай отримали через холодний червень. З другого боку, площі під ґрунтові помідори й огірки останні чотири роки постійно скорочуються. Менше овочів відправляють на переробку.

Зараз ви читаєте новину «Цибуля дешевшатиме до нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі