Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2007 14:25

Болотну ряску беруть свиням і домашній птиці

Житель райцентру Сміла Черкаської обл. Михайло Даценко, 54 роки, продає болотну ряску. Збирає її у болотистих заплавах уздовж річки Тясмин, північніше Сміли. Щодня пливе туди човном. Привозить до моста на автодорозі Черкаси–Умань. Там є причал. Човни, заповнені ряскою, Даценко тримає на прив"язі. Один уже спродав.

— Ряску добре беруть для птиці та свиней, — пояснює Михайло. — Один чоловік щодня бере по мішку для лебедів. У нього кафе з готелем. Лебедів розвів для краси, вирив для них озерце. — Одна сім"я черкащан кожні вихідні заїжджає, бере два мішки батькам в Умань.

Ряску з води Даценко вибирає саком. Охочим дозволяє спробувати також половити. За це грошей не бере.

— Отак працюю на воді по шість годин на день, — каже чоловік. — Буває, припливаю з боліт о другій ночі. Ні рук, ні ніг не чую. Ряска росте з травня до пізньої осені.

Даценко вторговує 50 гривень за день

Природі від вилову ряски шкоди немає, переконує:

— Якби ми її не виловлювали, то загнивалася б. У недоступних місцях вона й гниє. Там страшенний сморід. Я працював трактористом на "Сільгосптехніці". Залишився без роботи. Тоді й згадав про давній промисел. У нас із діда-прадіда живуть з ряски.

У човен Михайла Даценка вміщається 10 мішків ряски. Продає її по 1 грн за відро. Якщо збуде весь улов, то за день заробить 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «Болотну ряску беруть свиням і домашній птиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути