понеділок, 21 квітня 2008 16:22

Бісерну писанку можна зробити за три години

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Ірина Сичова обклеює бісером дерев’яні заготовки, схожі на курячі та гусячі яйця. На одну витрачає до трьох годин
Ірина Сичова обклеює бісером дерев’яні заготовки, схожі на курячі та гусячі яйця. На одну витрачає до трьох годин

20-річна Ірина Сичова з міста Шепетівка Хмельницької області обклеює писанки бісером. Перед Великоднем їй замовляють близько 200 яєць. Платять 20–25 грн за кожне.

— Витесане з дерева яйце обмочую клеєм ПВА, даю трохи підсохнути, — розповідає Ірина. — На тоненьку голку надягаю шість-сім бісеринок і притискаю до яйця. Тоді обережно виймаю голку.

Різнокольоровий бісер дівчина закуповує на базарі у Хмельницькому. Півкілограмовий пакет коштує 13–26 грн. На візерунки Ірина бере три-чотири кольори.

— Кожне яйце — це символ, — показує писанки. — Зелене з білими зірочками і хрестиками — то ромашкове поле. Синє із зеленими та жовтими смужками і квітами — знак безкінечності.

Бісер приклеюється лише на дерев"яні яйця. На звичайні, курячі, Ірина плете сітки.

— Їх часто замовляють, щоб прикрасити яйце, — веде далі Сичова. — Потім його освячують і з"їдають. А сіточку переробляють на браслети.

Ірина робить мережку на дерев"яній заготовці. Потім стягує і вставляє туди варене яйце. Щоб скинути сітку, потрібно розв"язати одну нитку.

Клеєна писанка виходить за 3 год. Сітку Сичова сплітає за 1,5 год.

Перед Великоднем заробляю 4 тисячі гривень

— Це сезонна робота, — каже Ірина. — За два тижні зароблю до 4 тисяч гривень.

Після свят вона плестиме бісерні серветки. Покупці знаходять її за оголошеннями у вінницьких газетах. Випускницям шкіл робить кольє та браслети до суконь.

— Комплект прикрас — кольє, браслет та сережки продаю за 200 гривень, — зазначає Ірина. — Місяць тому замовили купальник із бісеру. На нього піде два кіла. Дали 500 гривень.

Жителька Могилева-Подільського Вінницької області Тетяна Лавринюк, 34 роки, теж робить яйця з бісеру. Використовує вісім-десять кольорів. Продає весь рік.

— Ідею підказав чоловік, — зізнається Тетяна. — Він далекобійник, кілька разів бачив при дорогах ятки із сувенірами. Віддав їм три десятки моїх писанок на продаж, по 20 гривень.

За два тижні отримала нове замовлення.

— Вони швидко розпродують їх по 30 гривень, — усміхається Тетяна. — У парку "Софіївка" в Умані за місяць розкуповують сотню моїх яєць. Там гуляють молодята, беруть мої писанки на щастя.

Тетяна працює зі старшою донькою Тамілою. За вечір роблять 15–20 писанок. На кожній  ставлять свої ініціали. Візерунки вигадують самі або беруть з Інтернету.

Бісер замовляють в Одесі. Там дешевше — 17 грн за 1 кг. Кілограма вистачає на 1000 великодніх яєць.

Зараз ви читаєте новину «Бісерну писанку можна зробити за три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі