четвер, 14 квітня 2011 02:45

Білоруси чергують під обмінниками

Щосуботи стоянка оптової бази на вул. Щорса в Чернігові заставлена легковиками з білоруськими номерами.

Приїжджають із сусідньої Гомельської, а також Могильовської, Мінської областей. Є з заходу — Гродненської області.

52-річний Ніколай Нікіфорчук приїхав із Мінської області Білорусі власним "опелем". Шлях завдовжки 450 км подолав у ніч на 2 квітня.

— У Чернігові купуємо одяг, взуття та побутову хімію, — розказує. — Вони тут дешевші, ніж у нас, на чверть або й наполовину. Акумулятор для машини — на третину. Донька восени дві пари черевичків купила за 50 і 70 доларів. Казала, у Мінську такі самі коштують до 200 доларів. Дитячі коляски у вас утричі дешевші.

— Але цього разу ми, мабуть, востаннє в Чернігові. У Білорусі долар постійно росте. Був 3 тисячі білоруських рублів за долар. Скоро буде по 4 тисячі. Не буде смислу до вас їздити. Білоруські "зайчики" не поміняєш ні на долари, ні на гривні. Ні один банк не продає. Нема.

21 березня банки Білорусі перестали видавати депозити в доларах, євро та російських рублях. Наступного дня заборонили продаж валюти в обмінних пунктах. Наприкінці березня заборону зняли. Курс білоруського рубля впав на 10%. Але валютної готівки все одно немає. Під обмінниками чергують охочі купити валюту.

— На лихо, мені треба було "зайчиків". Мусив здати 500 гривень. Дев'ята вечора, а під вокзальною обмінкою черга. Ваші гривні сходу забрали. Сьогодні я приїхав із доларами, які тримав у загашнику. Для наступної поїздки треба купувати "зелень" або гривню. Не знаю, чи вдасться десь придбати.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси чергують під обмінниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі