середа, 05 грудня 2007 18:13

Бензин за смарт-картками не дорожчає

Постійним клієнтам автозаправні мережі пропонують знижки. АЗС продають бензин дешевше за передоплатою. Приміром, на АЗС "КЛО" і "Лукойл" на 1 т бензину дають знижку 20 грн (2 коп. за 1 л), на "ВОГ" — 10 грн, на "Золотому гепарді" — до 50 грн. На заправках "ТНК" юридичні особи на літрі пального можуть заощадити 4–20 коп., скориставшись пакетом "Грошовий гаманець", каже Дмитро Звєрєв, 32 роки, із компанії "ТНК-ВР комерс".

— На заправках "ОККО" теж діє система знижок для безготівкових клієнтів, — каже керівник відділу безготівкових операцій концерну "Галнафтогаз" Павло Солтис, 32 роки. — Максимальна знижка — три відсотки при передоплаті понад 20 тисяч літрів пального на місяць.

Якщо приватник чи дрібний підприємець їздитиме щодня, то тонни бензину йому вистачить на півроку. Із такими клієнтами працюють також за талонами. Кожен розрахований на певний об"єм пального — від 10 до 20 л. Талони вигідні за постійного зростання цін. В Україні бензин щотижня дорожчає на 4–10 коп., підрахувала консалтингова компанія UPECO. Власникам талонів не треба доплачувати за вищою ціною. Однак вони дійсні в межах лише однієї області, термін придатності — до 3 місяців.

У магазинах при АЗС по картці дають 5 відсотків знижки, у ресторанах — 10

Автолюбителям найвигідніше користуватися смарт-картками. На них записують літраж оплаченого пального. Вони діють по країні до 10 років. Смарт-картками користуються багато мереж.

— Ви оплачуєте певну кількість, наприклад 100 літрів бензину марки А-95 по 5,10 гривень за літр, — веде далі Дмитро Звєрєв. —  Завтра нафтопродукти можуть подорожчати. Однак на вашому рахунку так і залишиться 100 літрів пального — подорожчання вас не торкнеться.

Паливною смарт-карткою користується киянин Микола Вершин, 45 років. Свою "дев"ятку" заправляє на АЗС "Золотий гепард".

— Після кожної заправки дають чек, у ньому вказують залишок. На вимогу дають щомісячний звіт, на яку суму, де і яким бензином заправлявся, — каже Вершин.

На автозаправній колонці Микола вставляє картку в ПОС-термінал, набирає пін-код. Операторові каже, скільки літрів бензину хоче залити.

За смарт-карткою в магазинах на автозаправках "КЛО" дають 5% знижки, а в ресторанах — 10. Їх перелік дають на АЗС.

Аби отримати смарт-картку, Микола Вершин заповнив анкету на АЗС і заплатив 32 грн. Йому відкрили рахунок, куди записують наперед оплачені літри бензину.

В інших мережах картки продають по 20–40 грн.

Росії загрожує дефіцит пального після заморожування цін


У Москві дизпальне щотижня дорожчає на 0,06 коп. Нині його продають по 18,6 руб. за 1 л — 3,84 грн. Ціна бензину всіх марок зростає на 2–5 коп. Пальне А-92 заправляють по 19,88 руб. (4,11 грн), А-95 — по 20,80 (4,32 грн). За листопад різні види пального подорожчали на 2,3–5,8%, порахувала Московська паливна асоціація.
Ціни в Росії зростають, бо бензин вигідніше експортувати. У сусідніх країнах він значно дорожчий. Держчиновники і власники АЗС погрожують нафтопереробникам заморозити ціни. Ті опираються, посилаючись на досвід України 2005 року. Тут заборонили підвищувати ціни на пальне, що призвело до його дефіциту. Обмеження зняли, і бензин швидко подорожчав.

Зараз ви читаєте новину «Бензин за смарт-картками не дорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі