середа, 23 травня 2007 16:57

Бази відпочинку приймають оплату подобово

У дитячих таборах розпочинається сезон літнього відпочинку.

— Торік мої дівчата 18 днів відпочивали в Скадовську, — розказує киянка Олена Онипко, 40 років.

Повна ціна путівки в літній табір — 1350 грн. Та Олена за двох своїх дівчат заплатила 270 грн. Решту покрила профспілка.

Путівки за пільговими цінами тепер можуть отримати лише бюджетники, працівники державних підприємств та чорнобильці. Інші сплачують повну вартість. Тритижневий відпочинок в "Артеку" коштує від 4,1 тис. грн. За 18 днів на дитячій базі відпочинку "Бригантина" в Скадовську треба заплатити 1200 грн. У липні-серпні — 1400 грн. У табори в Залізному Порту та Лазурному Херсонської області дитину можна влаштувати і на 10 днів. За добу там беруть від 50 грн. У ціну входить чотириразове харчування.

Однак везти дитину на море мамі чи татові доведеться самому. На проїзд удвох туди і назад залізницею треба ще 250 грн. Столична компанія "Детки" перевозить дітей великим туристичним автобусом. Групи відправляють із вихователями. Поїздка в обидва кінці коштує від 280 грн. У дорогу дають сухий пайок.

Турфірма "Золотий лев" у Полонному Хмельницької області возить дітей на 10-денний відпочинок у Кароліно-Бугаз під Одесою. Путівка разом із проїздом коштує 650 грн.

— Діти житимуть у кемпінгових вагончиках, — каже керівник турфірми Олександр Константинюк. — Зате до моря 200 метрів. Харчування триразове.

Наметові табори на чорноморському узбережжі ще дешевші. 9 днів у таборі "Лазурний" поблизу Алушти коштують 288 грн. Ще 50 грн комісійних треба сплатити турагенції "Ельпіда". Дітей селять у високих наметах на 3–6 місць. Ставлять розкладні ліжка. Душ і туалет — загальні. Годують тричі на день.

Путівка в "Артек" коштує від 4,1 тисячі гривень

— Недорогі наметові табори для старшокласників цього року організовуємо в селі Курені під Лебедином, — розказує Віктор Бобиренко, 37 років, з управління сім"ї та молоді в Сумській області. — Там буде школа громадського лідера. Два тижні коштуватимуть 470 гривень. Їсти старшокласники готуватимуть собі самі.

Двотижневі заїзди в наметових таборах скаутської організації "Пласт" обходяться в 150 грн. Киянин Андрій Павлов, 16 років, бував у такому двічі.

— Наші пластуни розбивають табори в Товтрах, недалеко від Кам"янця-Подільського, — розказує Андрій. — Годували нормально. У Товтри їздять ентузіасти. Ми пройшли "школу виживання" — йшли на кілька днів у похід. Ночували в лісі. Орієнтувалися по зірках.

Табори "Пласту" є по всій Україні. На острові Великий вище Києва влаштовують морський табір. Там опановують греблю на каное, серфінг — катання на дошці та підводне плавання. Учать правильно розпалити вогнище, куховарити і очищувати воду для пиття. У табори беруть тільки членів "Пласту". Для вступу треба написати заяву і пройти випробувальний термін. Щомісячний членський внесок — 1,5–3 грн.

Киянка Ірина Дудко, 37 років, із 7-річної донькою три роки поспіль їздить відпочивати на Десну. У селі Пирнове декілька баз відпочинку.

— Із Києва — година їзди, — пояснює жінка. — Водичка тепла, до пляжу 200 метрів. Ми наймаємо окремий будиночок — дві кімнати з ґанком. Торік платили по 75 гривень за добу. Правда, харчі привозимо самі. У червні поїдемо в Пирнове на тиждень. Як вийде, ще у вересні виберемося. Сюди їздять родинами. Тихо. Ніякого галасу і пиятики. Для відпочинку — ідеальне місце.

Зараз ви читаєте новину «Бази відпочинку приймають оплату подобово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі