четвер, 22 травня 2008 21:34

Банки продовжують видавати споживчі кредити

Автор: дані: ”Простобанк консалтинг”
 

Наприкінці квітня голова Нацбанку Петро Порошенко, 42 роки, заявив: треба обмежити терміни і розміри кредитів. Бо через них, а також виплати компенсацій Ощадбанку, в Україні зростає інфляція. Після заяви поширилася чутка, що банки перестали видавати кредити.

Однак у магазинах побутової техніки їх оформляють, як і раніше. В "Ельдорадо" на столичній вул. Глибочицькій працюють пункти "Дельта-банку" та "Альфа-банку". Пропонують безвідсоткові позики.

— Я хотіла би плазмовий телевізор "Самсунґ", той що за 11,5 тисяч гривень. Можна такий оформити? — подаю паспорт та ідентифікаційний код.

Кредитна інспекторка Олена, 21 рік, береться заповнювати анкету в комп"ютері.

— Я розрахую вам кредит на 20 місяців. Щомісяця повертатимете по 679 гривень. Треба застрахувати життя, заплатити один процент від кредиту, — пояснює.

Але порахувати суму переплати відмовляється:

— Таку інформацію надаємо тільки перед підписанням договору. Скільки років живете в Києві? — побачила, що прописка в мене не столична. — Вам можуть відмовити.

Потім питає про зарплату.

— 2500 гривень? Для кредиту на 10 місяців цього замало, — каже. — Треба оформляти на довший строк.

У "Фоксмарті" теж дають позики на електроніку. На великий телевізор інспекторка "ПриватБанк" пропонує "Лояльний кредит". Довідку про доходи подавати не обов"язково.

У вас зарплата 2500 гривень? Для кредиту на телевізор цього замало

— Але тоді ви маєте заплатити одноразову комісію 10 процентів, потім — щомісячну — 0,01 процента, — пояснює. — Із довідкою про доходи кредит обійдеться удвічі дешевше.

На калькуляторі вираховує, що за однорічною позикою я маю щомісяця сплачувати по 1110 грн.

Відсотки за позиками в доларах або євро на третину дешевші за гривневі. Але мені у валютному кредиті відмовляють:

— Ціна товару — у гривні, отже, кредит видамо тільки в нацвалюті.

Оформляє кредити й Ощадбанк.

— Найближчим часом  обмежень не запроваджуватимемо, — запевняє Олександр Нестеренко, 35 років, заступник керівника департаменту банку.

Видає позики й "Укргазбанк".

— Від кредитування відмовляються лише великі банки, — вважає керівник управління кредитних продуктів Дмитро Замотаєв, 25 років. — У них і без того велика база клієнтів. Вони можуть собі таке дозволити. Постанова Нацбанку на умови кредитування не вплине. Їх встановлюють самі банки. Нацбанк лише стежить, щоб вони не працювали у збиток.

Відмовили в позиці дві фінустанови — "Укрсиббанк" та "Укрсоцбанк".

— Можемо відкрити вам кредитну картку, — пояснили у відділенні "Укрсоцбанку", що на столичній вул. Сагайдачного. — По ній отримаєте позику в розмірі п"яти ваших офіційних зарплат. Але така послуга доступна лише для працівників фірм — партнерів нашого банку.

Зараз ви читаєте новину «Банки продовжують видавати споживчі кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі