Ексклюзиви
середа, 21 січня 2009 18:08

Банк не віддає Галині Коваль вклад 10 тисяч доларів

$10 тис. киянка Галина Коваль, 37 років, тримала на депозиті. Так хотіла вберегти їх від інфляції. Поклала гроші в  банк.

— Це моя спадщина від батьків, — розповідає Галина. — Плануємо купити землю, звести будинок. Бо ми з чоловіком та п"ятьма дітьми живемо в трикімнатній квартирі. Малі до школи цьогоріч підуть. Їм треба кілька письмових столів поставити, а немає де, — скаржиться.

Термін дії депозиту закінчився 7 січня 2009-го. Грошей жінці не повернули.

— Прийшла наступного дня, — продовжує. — У відділенні відповіли, що не мають готівки. Попросили написати заяву й зачекати два тижні. Другий тиждень спливає, а від них — анічичирк. А мені треба платити за землю. Боюся, що покупка зірветься.

Працівниці філії "Надра банку", що на бульв. Лепсе, пропонують:

— Можемо віддати внесок гривнями або частинами, по 500 доларів. Валюти немає.

— Я не можу забирати гроші півроку. Як бути? — обурюється жінка.

Банк не має права не віддавати гроші за депозитом по закінченні його терміну, пояснює Ростислав Майкович, 21 рік, фінансовий аналітик компанії "Простобанк консалтинг".

— У банку справді може не бути значної суми валюти. Тоді вони мають замовити її в головному відділенні й віддати гроші за кілька днів. Писати заяву із проханнями повернути кошти протягом двох тижнів не варто. Фінансова установа не має права наполягати на такій заяві, — зауважує аналітик.

— Напишіть скаргу на ім"я начальника відділення. Скоріш за все, вони побояться розголосу й поквапляться розрахуватися, — запевняє Майкович. — Якщо не допоможе, поскаржтеся до територіального управління Нацбанку. Вони зобов"язані вплинути. У крайньому разі доведеться судитися. Тоді вимагайте матеріальної та моральної компенсації.

Простіше переказати гроші в інший банк. Попередньо треба дізнатися, чи є там готівкова валюта. За такий переказ беруть комісію — 1% від суми внеску, але не більш як $60. Кошти мають надходити 1–2 дні. Суму понад $150 тис. можуть переказувати тиждень.

— Варто пересилати їх у державні банки. Там немає проблем з готівкою, — радить аналітик.

Галина Коваль вирішила скористатися такою послугою. Відкрила рахунок в Українському професійному банку. Нещодавно їй пообіцяли повернути всю суму у валюті.

Зараз ви читаєте новину «Банк не віддає Галині Коваль вклад 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути