понеділок, 01 вересня 2008 16:53

Авіапереліт Київ–Львів коштує 48 гривень

Автор: фото: PHL
  180 пасажирів займають місця в літаку ”Аеробус 320” авіакомпанії ”Віззейр Україна”. 11 липня він вилетів у перший рейс зі столичного аеропорту ”Бориспіль” до Сімферополя. Квитки розпродали за два тижні до вильоту
180 пасажирів займають місця в літаку ”Аеробус 320” авіакомпанії ”Віззейр Україна”. 11 липня він вилетів у перший рейс зі столичного аеропорту ”Бориспіль” до Сімферополя. Квитки розпродали за два тижні до вильоту

Дешеві авіаперельоти між українськими містами авіакомпанія "Віззейр Україна" започаткувала в липні цьогоріч. Квитків на літак не продають в касах. Місця бронюють через інтернет-сайт wizzair.com.

Я оформляв замовлення на переліт зі Львова до Києва за тиждень. У серпні це коштувало 68 грн. Наступного дня після бронювання переказую гроші на рахунок компанії. Отримую на електронну пошту підтвердження: "Вам слід прибути до аеропорту не пізніше, як за 40 хв. до вильоту".

До аеропорту прибуваю загодя. Жінка-контролер вдивляється в паспорт, звіряє прізвище зі списком пасажирів. Потім видає квиток. Сумку потрібно зважити, поставити на конвеєр, щоб її перевірили через рентген-апарат. За кілька хвилин потрапляю в зал очікування. Ближче до завершення реєстрації він заповнюється пасажирами.

— Прочитала в журналах про ці дешеві авіарейси й вирішила спробувати, — розповідає Оксана, 25 років. — Я працюю в Києві, але вихідними часто буваю вдома, у Львові. Раніше їздила поїздом.

Місце у вагоні другого класу Київ–Львів, що курсує вдень, коштує 79 грн. Потрібно також платити комісійні збори, а це 6–12 грн.

— Літати швидше, — вважає жінка. — Із центру Києва до центру Львова добираюся за чотири години. А залізницею — не менше дев"яти.

43-річний Олександр Федорович також чекає в черзі на посадку:

— Я подорожую лише літаками, — каже він. — Квиток замовив учора, тож заплатив за нього щось на 40–50 гривень дешевше, ніж на інших лініях. Наприклад, квиток на рейс "Дніпроавіа" до Львова коштує 390 гривень.

Українські авіаперевізники використовують літаки Як-40 і Як-42. Їм по 20–30 років. "Аеробус-320" новий. Прилетів із авіазаводу.

Пасажирів просять швидко сідати у літак. Виліт — за 20 хв. Салон чистий. Однак сидіння неширокі. Якщо нахилити спинку, вона притискає коліна пасажира позаду. За 68 грн можна й потерпіти, думаю.

У польоті стюардеси пропонують напої та закуски. Кава чи мінералка коштує 14,50 грн. Маленька бляшанка пива "Оболонь" — 22.

— Безплатних обідів на українських літаках не подають, — запевняє Олександр Федорович.

За 1 год. 25 хв. наш літак приземляється у столичному аеропорті "Бориспіль". До метро доїжджаю маршруткою за півгодини.

Якщо бронювати місце за місяць до вильоту, на будень, переліт Львів–Київ обійдеться в 48 грн.



Росіяни літають удесятеро дорожче

Російський низькотарифний авіаперевізник "Скай Експрес" улаштовує розпродаж квитків на осінь та зиму 2008 року. Приміром, переліт із Москви до Санкт-Петербурга коштує 1999–3499 руб.(395–691 грн за курсом НБУ). Відстань між цими містами — як між Києвом та Львовом. Перевезення однієї сумки коштує удвічі більше за вартість квитка.

За сумки потрібно доплачувати

Пасажири малобюджетних авіарейсів "Віззейр Україна" доплачують за ручний багаж. За кожну сумку вагою до 20 кг — 72 грн. Розраховуватися потрібно під час замовлення квитка, а сумку зважити вдома. Інакше в аеропорту стягнуть подвійну плату.
Коли сидиш у передньому ряду, можна випростати ноги. За це місце доплачують від 39 грн. Але вагітним, інвалідам чи неповнолітнім відмовлять. На такі місця пускають тих пасажирів, які зможуть відчинити люк аварійної евакуації.

Додаткові платежі    вартість, грн
за зміну імені у квитку    360
за зміну дати вильоту або рейсу,
через wizzair.com/по телефону    234/350
за сумку вагою до 20 кг,
під час замовлення/в аеропорту    72/144
за багаж вагою понад 20 кг,
під час замовлення 1–5 кг    180
6–10 кг    360
11–15 кг    540
16–30 кг    720
31–50 кг    1080
за багаж вагою понад 20 кг, в аеропорту    78 — за кожен кг
за додатковий простір для ніг,
під час замовлення/у літаку    39/78
за обслуговування поза чергою,
під час замовлення/у літаку    32/55
замовлення квитка по телефону    54

Зараз ви читаєте новину «Авіапереліт Київ–Львів коштує 48 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі