пʼятниця, 18 березня 2011 04:30

Антоніні Бас не віддають гроші на операцію

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Кількасот вкладників ”Родовід банку” перекрили столичну вулицю Боричів Тік, поряд із центральним відділенням. Чергу до банкомату займають зранку
Кількасот вкладників ”Родовід банку” перекрили столичну вулицю Боричів Тік, поряд із центральним відділенням. Чергу до банкомату займають зранку

16 березня о 12.00 до банкомату на столичній вул. Сагайдачного вишикувалися 300 вкладників "Родовід банку", переважно пенсіонерів.

Банкомат біля центральної філії фінустанови — один із небагатьох у столиці, що видає готівку. Люди не поміщаються на тротуарі, перекривають прилеглу вул. Боричів Тік.

— Я за жіночкою займав, стояв тут раніше за вас, — чоловік в окулярах із товстими лінзами умовляє пропустити до банкомату.

— У кінець черги йдіть і не розказуйте казки. Нам теж набридло стояти. Я прийшла о сьомій ранку. Хтозна чи візьму гроші до вечора, — відмовляє жінка в червоній куртці.

Вкладник може отримати в банкоматі 150 грн на добу. Якщо забирати гроші через касу, треба сплатити комісію 3 грн.

— І це видають тільки відсотки. Повернення самих вкладів навіть не обіцяють, — говорить 55-річна Антоніна Бас, жителька столичної Оболоні. — Я три роки тому поклала в "Укрпромбанк" 30 тисяч гривень. Він збанкрутів. Депозит перевели в "Родовід". Мені треба 17 тисяч на операцію. Принесла в банк меддовідки. Навіть слухати не хочуть. Вони спеціально такі товпища збирають, щоб поменше людей забирали гроші.

Банкам із тимчасовою адміністрацією бракує коштів для повернення вкладів, пояснює 36-річний Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків:

— Депозити не виплачують із вини уряду. Проблемні банки отримали понад 10 мільярдів гривень державної допомоги — більше, ніж заборгували клієнтам. На "Укргазбанк" витратили 3 мільярди гривень. Після цього його борги зросли до 4 мільярдів. Краще закрити такий банк. Треба не в кулуарах вирішувати, а довіряти розробку дієвих економічних схем професіоналам.

Видачу вкладів обмежують шість банків

Нацбанк вирішив продовжити на півроку дію тимчасового адміністратора у "Родовід банку" до 15 вересня 2011-го. До того часу фінустанова отримала право обмежувати повернення вкладів. Тимчасова адміністрація діє у "Родовіді" з березня 2009-го.

У "Соцкомбанку" тимчасова адміністрація буде до 21 квітня. 30 квітня закінчиться мораторій на виплату вкладів у фінустановах "Володимирський" та "Столиця". У "Діалогбанку" — 10 травня. "Надра банк" обмежуватиме виплати до 12 серпня.

 

Зараз ви читаєте новину «Антоніні Бас не віддають гроші на операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі