четвер, 22 травня 2008 19:19

Антиквари продають комсомольські значки

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Брат президента Петро Ющенко (ліворуч) купує у Михайла Невідомого ікону Матері Божої Ченстоховської за 1 тисячу гривень
Брат президента Петро Ющенко (ліворуч) купує у Михайла Невідомого ікону Матері Божої Ченстоховської за 1 тисячу гривень

У столичному парку "Перемога" неподалік метро Дарниця у вихідні торгують антикваріатом. Свій крам розкладають на асфальті більше сотні продавців.

60-річний Анатолій Холодецький приїздить із Рівненської області. Перед ним стоять начищені до блиску мідні примуси та миски. Стара праска коштує 500 грн, шалькові ваги — 700. Старовинний самовар пропонує за 1,5 тис. грн.

— Він 1900 року, і досі справний, можете з нього чаю напитися, — запевняє.

Найдорожча в Холодецького річ — бронзова гасова лампа XIX століття:

— Віддам не менше як за 7 тисяч. Зроблена з напівкоштовного каміння та венеціанського кришталю.

Антикваріат Анатолій Холодецький став збирати 35 років тому. Починав із монет та нагород. Згодом перейшов на фарфор та меблі. Удома має  колекцію. Поціновувачів не бракує, запевняє він. У минулі вихідні спродався майже на 8 тис. грн. Близько половини цієї суми — "навар". У Київ приїздить власним авто. На пальне витрачає понад 300 грн.

Інший продавець Михайло Невідомий, 52 роки, теж живе з продажу старовинних речей. Він тримає антикварну крамницю в Білій Церкві Київської обл.

— Мені весь час приносять ікони, нагороди і картини, — розповідає. — Сільські спритники дешево скуповують їх у літніх людей. А я оцінюю річ і перепродаю дорожче.

Нардеп і старший брат президента Петро Ющенко, 61 рік, розглядає на розкладках  стародруки. У Невідомого купує ікону за 1 тис. грн.

— Це Матір Божа Ченстоховська, — пояснює "ГПУ" Ющенко-старший. — Образи Богородиці я збираю 20 років.

У кінці базару продають радянські медалі та ордени. Копію ордена Леніна — за 250 грн. "Це дешево, а від справжнього майже не відрізнити", — запевняє продавець.

Жовтенятські та комсомольські значки віддають за 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «Антиквари продають комсомольські значки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі