середа, 27 червня 2007 21:25

Анатолій Яловий вирощує страусів

Автор: фото: Інна ЗАЙЧЕНКО
  Страусихи беруть траву з рук Анатолія Ялового
Страусихи беруть траву з рук Анатолія Ялового

Анатолій Яловий, 50-річний підприємець із села Поляни на Хмельниччині, чотири роки розводить страусів.

— Узявся з цікавості, — каже чоловік. — 2000-го про розведення струсів багато писали. От і вирішив спробувати. Дві сім"ї птахів привіз із Криму. Із них і почав свою ферму.

У кожній сім"ї — один самець і дві самки. Нині на страусовій фермі живуть три сім"ї. В інкубаторі днями вилупилася сотня страусенят.

— У природі страуси висиджують свої яйця, — пояснює Анатолій. — А в нас не хочуть. Доводиться вигрівати в інкубаторі. Зазвичай пташенята вилуплюються за 42 дні.

До трьох місяців страусенята вразливі до застуд і кишкових розладів. Тому Анатолій тримає їх у теплому вольєрі. Зате дорослі птахи невибагливі. Ночують і зимують у звичайному хліві. Витримують температуру від +35°С до –35°С. Хворіють рідко.

Страуси не хворіють. Зимують у звичайному хліві

— Страуси люблять багато бігати, — показує ферму Яловий. — Та щоб не позабігали хтозна-куди, роблю їм вольєри, окремий для кожної сім"ї. Завширшки хоча б два метри, але довгий — на 100–150 метрів. Молодняк теж живе в окремій загорожі. Це щоб дорослі птахи їх не били.

У кожен вольєр власник ферми насипає піску й дрібного щебеню. Страуси порпаються в поросі, як кури, пояснює чоловік. А камінці потрібні для травлення. Анатолій годує страусів пшеницею, вівсом та зеленню. На день одному птахові потрібно до 2 кг харчів.

За рік із пташеняти виростає здоровий страус. Щомісяця набирає по 7 кг. Доросла самка важить 100 кг, самець — 120. Страусихи несуться 25–30 років. Кожна зносить за рік 40–70 яєць вагою до 2 кг.

— Яйця в нас беруть по 100 гривень, — розказує господар. — Щоб зварити таке яйце вкруту, треба близько 40 хвилин. Ресторани готують із них омлети. Яйця вистачить на 25 порцій. Білок і жовток видувають через висвердлені отвори. Шкаралупу потім продають по 50 гривень на писанки. Найбільше яйця беруть на розплід, в інкубатори.

Цього року Яловий продав на м"ясо півсотні дорослих страусів. Уклав угоду із мережею супермаркетів "Фуршет". Заготівельники стають по нього в чергу.

— Ще й просять підшукати нових постачальників стаусятини, — хвалиться фермер. — Розходиться на "ура", бо це м"ясо низькокалорійне, майже без холестерину.

Кілограм страусятини заготівельники беруть по $20. Пір"я Яловий продає по $50 за кілограм. З одного птаха має 2 кг. Кігті та кістки здає фармацевтам, а жир — косметологам. Шкіру страуса цінують незгірше за крокодилячу або слонячу, запевняє фермер. Її забирають по $500. Із вій птахів роблять дорогі пензлі.

Тримісячне страусеня в Анатолія Ялового можна купити за $700–800, дорослого самця — за $1 тис. Самки наполовину дорожчі. Сім"ю продасть за $3,6 тис.

Розводити страусів навчать на семінарах

До 1917 року в Україні працювало 500 страусових ферм. Нині їх — близько сотні. Найвідоміші діють у таких місцевостях:
м. Березань (Київська обл.)
с. Травневе (Дніпропетровська обл.)
м. Гайсин (Вінницька обл.)
с. Чубинське (Київська обл.)
с. Ставки (Миколаївська обл.)
м. Хуст (Закарпатська обл.)
с. Стрілкове (Херсонська обл.)
с. Ясногородка (Київська обл.)
Ферма у Ясногородці — найбільша. Там тримають 250 птахів. Розводять лише чорних африканських страусів. Самки цієї породи за сезон несуть до 100 яєць. У Ясногородці охочих  виводити і доглядати страусів навчають на семінарах.

Сергій ГРОМОВИЙ

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Яловий вирощує страусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі