вівторок, 02 жовтня 2007 15:27

Альпіністи заробляють фарбуванням і ремонтом висоток

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Андрій Холод фарбує фасад нового будинку мікрорайону Поділля у Вінниці
Андрій Холод фарбує фасад нового будинку мікрорайону Поділля у Вінниці

Нові багатоповерхівки мікрорайону Поділля, що у Вінниці, альпіністи Михайло Мирончак і Андрій Холод розфарбовують у різні кольори. Чоловіків найняла місцева будівельна фірма.

— Іноді й візерунки малюємо. Пам"ятаєте, в якомусь кінофільмі на стіні намалювали чебурашку, щоб дитина могла відрізнити будинок від сусідніх, — жартує Михайло Мирончак, 31 рік. — Якщо ж серйозно, то фарбування передбачене проектом мікрорайону. Під фарбою цегла зберігається довше, а будинок має кращий вигляд.

Михайло й Андрій беруть альпіністське спорядження — дві линви, залізні гаки та страховку. Ретельно закріплюють його на даху. Спорядження має втримати маляра-альпініста, інструменти й велике відро фарби вагою до 60 кг.

— Перед фарбуванням два дні замащуємо цементним розчином великі шпари між цеглинами, — веде далі Мирончак. — Після того фарбуємо.

Мирончак і Холод кілька років відвідували вінницький спортклуб альпіністів. Навчалися лазити по скелях. Потім працювали у Києві — чіпляли рекламу на біґбордах, утеплювали панельні висотки.

П"ять років тому повернулися до Вінниці. Почали фарбувати багатоповерхівки. Працюють удвох. Іноді їм допомагають знайомі альпіністи.

— Буває, замовляють установити кондиціонер вагою 300 кіло на восьмому поверсі, — пояснює Андрій Холод, 25 років. — Удвох, навіть якби й дуже хотіли, не впораємося. А втрьох-учотирьох — можна.

Спорядження за 2,5 тисячі гривень придбали в магазині спорттоварів

Фірми, що прокладають телевізійні кабелі, замовляють альпіністам установлювати антени і протягувати кабель. За роботу платять 500 грн.

— Їм невигідно тримати альпіністів у штаті, — каже Андрій. — Зазвичай такі фірми обходяться власними силами. Нас запрошують ставити антени на 14-поверхівках. Вилазити на них ніхто не хоче. Трохи задивишся — і можеш донизу зірватися.

Господарі квартир з багатоповерхівок часто викликають Андрія й Михайла, щоб ті залізли у квартиру через вікно та відчинили вхідні двері зсередини. Альпіністам пояснюють: вийшли на сходи, а двері від протягу зачинили. Трапляються і незвичайні замовлення.

— Якось ми прокладали кабель, і господар квартири Вадим попросив зробити сюрприз своїй коханій на річницю знайомства, — згадує Михайло. — Він виготовив плакат розміром три на чотири метри. Написав на ньому освідчення. Цей плакат ми причепили на будинку, що навпроти вікна тієї жінки, так щоб їй із вікна було видно. Заплатив нам 200 гривень.

Міська влада Вінниці замовляє альпіністам ремонти "панельок". Стики у стінах будинків, яким понад 20 років, часто пропускають вологу. Андрій та Михайло розчищають шви між панелями від старого розчину, потім заливають їх монтажною піною, затирають замазкою. У місті треба відремонтувати 130 будинків, тож хлопцям роботи вистачає.

Нову 9-поверхівку на три під"їзди в мікрорайоні Поділля альпіністи пофарбували за два тижні. За фарбування беруть 3,5–4 тис. грн. Спорядження вартістю 2,5 тис. грн вони придбали в магазині спорттоварів, що на вул. Космонавтів у Вінниці. Раз на рік купують нові линви за 350 грн. Альпіністи застраховані.

Зараз ви читаєте новину «Альпіністи заробляють фарбуванням і ремонтом висоток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі