пʼятниця, 21 грудня 2018 06:20

"Якщо зарплати не вистачить, знімемо гроші з кредитки"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Продавець вінницького ринку Урожай Алла Грищенко відрізає шматок охолодженої норвезької сьомги. Кілограм риби продає за 535 гри­вень. Торік її ціна була 480. Найдорожча червона ікра коштує 480 гривень за 140 грамів
Продавець вінницького ринку Урожай Алла Грищенко відрізає шматок охолодженої норвезької сьомги. Кілограм риби продає за 535 гри­вень. Торік її ціна була 480. Найдорожча червона ікра коштує 480 гривень за 140 грамів

На новорічний стіл цьогоріч українці готові витратити в середньому 3 104 грн, за результатами дослідження компанії "Пікоді". 58% опитаних святкуватимуть вдома, 30 — підуть у гості до друзів чи родичів.

У Чехії середні витрати на продукти для святкового столу — 3 675 грн, у Польщі — 5 680, Росії — 2 311, Білорусі — 3 146, Італії — 4 956.

— Грудень для нашої родини багатий на застілля і витрати. На початку місяця в сина був день народження, у чоловіка ювілей — 45 років. І на Миколая накриваємо добротний стіл, бо цього дня в нашому селі храм. Завжди готуємося, хоч і живемо в місті, — каже 47-річна Ольга Тарасенко із Черкас.

Працює в приватній фірмі. Шиє спецодяг. Отримує 4,5 тис. грн. Її чоловік 50-річний Геннадій Григорович — охоронець на автостоянці. Заробляє на місяць 3,1 тис. грн.

— Цьоріч не вийшло по грошах відсвяткувати Миколая. Купили 1,5 кілограма свинини та борошно. Витратили більше 200 гривень. Наліпили три сотні пельменів. Після роботи приїхали син із невісткою повечеряти. На Новий рік діти святкуватимуть із друзями. Ми з чоловіком приготуємо традиційний "оселедець під шубою", салат із плавлених сирків та яєць. Зваримо холодець, трохи голубців зроблю. Свинячу ногу купила ще наприкінці листопада, заважила на 75 гривень. На решту продуктів піде гривень 300. Овочі маємо свої. Під ялинку нічого не куплятимемо. Субсидії цього року не оформляли, бо син із невісткою в нас прописані. Мешкають на квартирі. Їм під ялинку купимо набір тарілок. Вибрала з французького фарфору, по 30 гривень за штуку.

На Різдво витратимо вдвічі більше грошей, ніж на Новий рік. Якщо зарплати не вистачить, знімемо з кредитки. Стіл треба накривати, щоб не був бідним. Готуватиму котлети, відбивні, салат із крабових паличок, з курятиною та ананасом, "оселедець під шубою". Ще заливне з риби, кутя. Вечеряти прийдуть діти, куми. Невістка торт спече, купить копченостей, сиру. Кума приготує індичку і якийсь салат. Хрещениці вже 15 років. Такий вік, що можна не вгодити з подарунком. Відклала для неї 500 гривень.

30-річний Ігор та 26-річна Яна Харченки з Кропивницького на Новий рік святкуватимуть п'яту річницю весілля.

— Зроблю дружині подарунок. Не хочу, щоб стояла біля плити, — говорить Ігор. — Недавно повернувся з Чехії. Заробляю на квартиру. Працюю вантажником на фармацевтичному підприємстві. Житлом забезпечують. Із зарплати відкладав потроху на сюрприз для дружини. Давно мріяли на новорічні свята побувати в Західній Україні. Забронював двомісний номер в Яремчому. Коштує 900 гривень на добу. Покатаємося на санях, лижах, поїдемо на екскурсії. Розраховую витратити дві тисячі доларів. Яну попросив, щоб на роботі взяла два тижні відпустки. Попередив, що святкуватимемо не вдома. Дружина працює в рекламному агентстві. У таку пору без проблем відпускають.

До Чехії працював водієм на комунальному підприємстві. Жили на зарплату. На Новий рік накривали скромний стіл. Купляли на подарунки те, що згодиться в господарстві. Це вперше так пошикуємо. Потім знову повернуся в Чехію. Вирішили, як тільки буде підходяща вакансія, Яна теж приїде на заробітки.

Львів'яни 36-річна Марія та 41-річний Геннадій Петрички 1 січня переселяються на нову квартиру. На Новий рік запросили гостей. Планують витратити до 4 тис. грн.

— Ще місяць тому склала меню, — розповідає Марія. — Ціни на продукти — космос. Коронною стравою буде м'ясо по-французьки. Кілограм доброї свинини на базарі коштує не менше 150 гривень. Зроблю м'ясну нарізку, паштет, курку фаршировану. Дорогого сиру з пліснявою, оливкову олію куплю в знайомої, що привозить продукти з Італії. Раніше чоловік просив морепродукти, суші. Цьогоріч вирішили відмовитися, бо надто дорого. Торік піцу замовляли, заплатили півтисячі. Фруктовий торт брали за 700 гривень. Зараз зайвих грошей немає. Мама пообіцяла слойку з яблуками та вишнями спекти. Зі спиртного поставлю на стіл мартіні та глінтвейн. Гості казали, випивку принесуть з собою.

У Петричків на Новий рік зберуться чотири сім'ї. Буде п'ятеро дітей.

— Добре було б кожному невеличкий подарунок під ялинку покласти. Але, мабуть, грошей вистачить лише на іграшки дітям. Торік замовляли Діда Мороза. Цього разу костюм напрокат візьмемо, когось із чоловіків одягнемо. Після опівночі підемо на головну ялинку. Феєрверків, салютів не запускатимемо. На Різдвяні свята поїдемо до батьків у село. Щороку плекають дві свині. Одну колють на Різдво, другу — на Великдень. Із наїдками проблем не буде.

62-річна Галина Йосопович зі Львова не готуватиме стіл на Новий рік.

— Зазвичай із чоловіком ходили святкувати до сина. Цього року він почав ремонт у квартирі, з невісткою будуть у друзів. Удома не накриватимемо стіл. Купимо шампанського, мандаринів і невеликий торт — проведемо старий рік. Вважаю, що не варто гроші на застілля витрачати. Кого зі знайомих не зустрічаю — усі помаленьку від цього свята відмовляються. Син працює менеджером у великій компанії. Щороку корпоратив влаштовували в найдорожчих ресторанах. Цьогоріч вирішили накрити стіл в офісі. Заощаджені гроші частково підуть на премії працівникам. Решту перекажуть воїнам на Донбас.

А от на Різдво столи мають ломитися від наїдків. Уже місяць на ринку скуповую м'ясо — зроблю шинку, домашню ковбасу, кров'янку, холодець зварю. Внукам дам гроші за коляду та щедрівку.

20 відсотків — середня знижка на алкогольні напої в грудні. Найчастіше дешевше продають шампанське. Іноді ціни зменшують на 40%. Магазини почали пропонувати менше знижок на продукти. Зазвичай акції діють тиждень, а не протягом новорічних свят. Це пов'язано з низькою купівельною спроможністю українців, повідомили в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Ікру фасують у меншу упаковку

Найчастіше українці купують червону ікру форелі, за даними асоціації постачальників торговельних мереж. Вона найдешевша — 120–150 грн за 100 г. Ікра кети обійдеться від 240. 100 г чорної ікри продають від 1500 грн.

Виробники зменшують упаковку. Традиційно червону ікру фасували по 130 г. Торік з'явилися бляшанки по 100 г, цьогоріч — по 80 г.

— За п'ять днів до Нового року червона ікра стає хітом продаж. Її беруть частіше, ніж червону рибу. Купляють навіть по кілограму, — каже 50-річна Алла Грищенко, продавець вінницького ринку Урожай. 20 років спеціалізується на рибі й ікрі. — Найсмачніша ікра кети. Коштує 3 тисячі гривень за кілограм. Її привозять із російської Камчатки замороженою. Фасуємо в лотки по 100 грамів. Така ікра зберігається 12 днів після розморожування. У бляшанках коштує по 480 гривень за 140 грам. У ній майже немає рідини. Коли струснути банку, то навіть не чутно, чи є щось усередині. Бо ікра щільно вкладена.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо зарплати не вистачить, знімемо гроші з кредитки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі