вівторок, 09 вересня 2008 18:46

Як заохотити весільних гостей дарувати більше

Автор: фото: Анна ІЛЬЮК
  На весіллі Ірину та Сергія Іваненків покрили хусткою, щоб вони жили в шлюбі нерозлучно. Обіч них танцюють свахи із ”паровими гусками”. Після танцю вони розрізають коровай. Скибки роздають гостям із паперовими квітами з обрядового дерева — гільця
На весіллі Ірину та Сергія Іваненків покрили хусткою, щоб вони жили в шлюбі нерозлучно. Обіч них танцюють свахи із ”паровими гусками”. Після танцю вони розрізають коровай. Скибки роздають гостям із паперовими квітами з обрядового дерева — гільця

23-річна Ірина Іваненко із села Рахни-Лісові Шаргородського району на Вінниччині два тижні тому одружилася. Її чоловік, 27-річний Сергій, із міста Краматорськ Донецької обл. Весілля справляли на Вінниччині. Спершу батьки купили молодятам вбрання.

— Їздили на так званий "Сьомий кілометр" — базар в Одесі. За мою сукню заплатити 1200 гривень, — розповідає Ірина. — Ще три сотні пішло на фату, рукавички, віночок і туфлі. А нареченого вбрали за 800 гривень. Багато? У Вінниці було б удвічі дорожче.

Музик і тамаду замовляли заздалегідь, за 1,3 тис. грн. Стільки ж Сергій витратив на обручки.

— Купили звичайні, без написів і прикрас, — продовжує Ірина. — Щоб за повір"ям, життя було гладким, як обручка.

Більше 1 тис. грн узяли фотограф та музичний оператор. Гуляли в сільському  ресторані "Орхідея". За кожного гостя платили по 93 грн. Алкоголь і солодощі замовляли окремо.

— Я запросила 90 родичів і друзів, — каже Ірина. — Від чоловіка приїхали семеро — батьки, сестра та друзі. Вони лише дали грошей. За решту клопоталася моя мама. Сім тортів ми замовили за 200 гривень. Ще кілька мама спекла сама. Родичі нам допомагали. А в Краматорську Сергію довелося б усе робити самотужки. До того ж гулянка в ресторані обійшлося б дорожче. Там ресторани беруть по 150 гривень за кожного гостя.

Весільний букет Ірині замовляли в Жмеринці за 50 грн. А гільце — обрядове деревце, прикрашене сотнями паперових квіток, сільські майстрині зробили за 150 грн. На гулянці дві свахи відривають квітки й разом із "паровими гусками", невеликими весільними буханцями роздають гостям. На "гуски" пішло 7 кг тіста. Їх спекли за 250 грн.

Сільське весілля коштувало Ірині та Сергію Іваненкам 16 тис. грн. Подарунків і конвертів надарували на 13 тис.

— Красти мене не дозволили, — згадує Ірина. — Мама переживала, що з усіма звичаями не встигнемо до опівночі. Одразу вручила викрадачам пляшку коньяку — і прогнала.

У конвертах надарували 20 тисяч гривень. Ще 5 тисяч — побутовою технікою

Жителька Рівного Оксана Забужко, 26 років, по сукню їздила в Київ. Наречений Олександр дав на неї 1,8 тис. грн.

— Фату та віночок узяла на базарі в Рівному, — розповідає Оксана. — Ще три сотні дала за туфлі. Нареченого повністю вбрали дома за 1100 гривень. Ще 500 гривень я заплатила за зачіску, білизну й макіяж.

Підходяще кафе знайшли недалеко від дому. Замовили частування для 50 гостей. Батьки віддали 7,5 тис. грн. На торти та випивку потратили ще три тисячі в супермаркеті "Метро".

— Ми замовили професійних музикантів, вони грали блюз і джаз, — каже Оксана. — Батьки хотіли, щоб усе було до ладу. Ще розкошелилися на хороших фотографа та розпорядника. На них пішло 5 тисяч гривень.

Загалом батьки віддали 25 тис. грн. Залу не прикрашали, на цьому зекономили.

— Я, запрошуючи гостей, розповідала по телефону, що місце в ресторані коштує 150 гривень, тому всі принесли більше. Надарували нам у конвертах 20 тисяч гривень. Ще на 5 тисяч — побутової техніки. Одні родичі, які не змогли приїхати, прислали нам путівку в Єгипет. Словом, витрати окупились.

Оксана й Олександр хотіли відсвяткувати в ресторані за містом. Але там, виявилося, дорожче.

— Заміські гулянки, на природі тепер модні, — пояснює молода.

Зараз ви читаєте новину «Як заохотити весільних гостей дарувати більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі