четвер, 16 січня 2020 05:30

Як "переписати" квартиру і гарантовано отримати фінансову допомогу та догляд

В Україні більшість пенсіонерів (близько 70%) не залишають розпоряджень щодо власного майна. Відповідно, у разі смерті нерухомість переходить до родичів або державі, якщо таких не знайдеться. Це називається "Усний договір заповіту за законом".

— Для розпорядження власністю в українському законодавстві доступні договори купівлі-продажу або дарування, заповіт та договір довічного утримання, — розповідає директор Центру допомоги соціального захисту пенсіонерів "Пенсіон" Михайло Вулах.

Якщо підписуєте договір купівлі-продажу або дарування, то не маєте права проживати у квартирі. Новий власник може продати помешкання, а ви — вже ні. Після дарування нерухомості пенсіонеру ніхто не зобов'язаний допомагати.

Право на проживання та володіння залишається, якщо пишете заповіт. Його можна скасувати та продати квартиру. У такому договорі не йдеться про допомогу пенсіонеру в майбутньому. Усе надалі залежить від відносин із людиною, якій заповідаєте нерухомість.

За договором довічного утримання залишається право проживати у квартирі. Але в документах фігуруватиме новий власник, продати житло не можете. Накладається заборона на відчуження майна
. Пенсіонер обов'язково отримує фінансову допомогу та догляд за умовами договору.

Гаряча лінія з питань допомоги та соціального захисту самотніх пенсіонерів 0(44) 288 21 98,

www.pension.ua

Зараз ви читаєте новину «Як "переписати" квартиру і гарантовано отримати фінансову допомогу та догляд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі