пʼятниця, 23 липня 2010 02:36

Як офіціанти добиваються більших чайових

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Офіціанти мережі кав’ярень ”Кофе-хауз” працюють на ставку 500 гривень. За місяць отримують ще 5–6 тисяч гривень чайових
Офіціанти мережі кав’ярень ”Кофе-хауз” працюють на ставку 500 гривень. За місяць отримують ще 5–6 тисяч гривень чайових

19-річна Юлія Савченко рік працює офіціанткою у столичній кав"ярні "Kофе-хауз" на вул. Саксаганського. Ставка — 500 грн.

— Основний заробіток — це чайові. За день маю 150–300 гривень. Буває 600. Нас четверо на зміні. Кожен віддає по 40 гривень прибиральниці й бармену.

З іноземних туристів найщедріші японці та китайці. 20–30 гривень залишають стабільно. Німці — нічого або кілька дрібняків. Якщо висипав пригорщу, значить, я йому дуже сподобалася. Торік щодня заходив американець. Я йому пояснювала, де і що в Києві можна купити, як проїхати. Давав по 100 гривень. Хоча багато з них вважають, що чайові входять у рахунок. Тому нічого не залишають.

Усміхненим, привітним офіціантам завжди дістається більша винагорода, помітила Юлія. За місяць офіціант столичного кафе заробляє 5–6 тис. грн.

— При "совку" офіціантки в кабаках ходили, як принцеси. Зви-зви — не докличешся. Тепер добре навчилися розводити на бабки, — розповідає житель столичних Теремків Володимир Панченко, 42 роки. — Ми з друзями ходили в мексиканський ресторан на Подолі. Заходимо. До нас усміхаються. Одна веде до столу: "Я Есмеральда. Я буду вашою офіціанткою", — усміхається до мене, наче до принца на білому коні. Питає, чи не бажаємо аперитив, доки зготують страви. Не бажаємо. Бо чарка коштує 65 гривень. Приносить квасолевий суп. Питає, чи давати хліба. Є якісь лєпьошки. Ну, неси лєпьошки. Це ніби тонкий млинець. Тільки прісний, сухий. Їмо. Знов Есмеральда. Усміхається: "Як вам подобається наша страва?". Суп як суп. Але кажемо, що дуже-дуже смачно. Тільки-но виїли тарілки — миттю несе свинину на реберці. За хвилину знов питає, чи смачно. Хвалимо. Справді смачне м"ясо. Зраділа, наче спадщину отримала: "Я передам кухарю". Шматочок м"яса з кісткою коштує 150 гривень. Щоб за такі гроші ще й несмачне було?! Я б напився і образився.

Усміхненим офіціантам залишають більші чайові

За трьох Володимир заплатив за чеком 750 грн. Зверху поклав 50 грн.

— Вважається, що "на чай" треба давати 10 процентів від суми по чеку. Дівчина старалася, треба признати. Але я трохи зажав. Роздивився, що оті дві лепьошки, які нам втюхала Есмеральда, коштують 40 гривень. Дві скибки хліба, по суті. Так що хай буде довольна.

Як офіціанти добиваються більшої винагороди

— Особиста увага. Офіціант пропонує страви "для наших особливих гостей". Клієнтів та їхні замовлення запам"ятовують. Наступного разу пропонують ті ж страви.

— Офіціант представляється. Це справляє психологічний вплив: клієнт має справу не просто з працівником, а з конкретною людиною.

— Після кожної страви питають, чи подобається вона.

— Приховані чайові — додаткові страви чи напої, які коштують дорого.

— Клієнта спонукають зробити замовлення за столом, а не біля каси їдальні. За обслуговування беруть націнку 5–10%.

— Якщо рахунок виписують від руки — ціну страви "випадково" завищують на 1–5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як офіціанти добиваються більших чайових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі