четвер, 24 червня 2021 00:50

"Як був пік захворюваності, ранок починався з гвоздики чи хризантеми на похорон"

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  У Києві букет польових квітів продають від 50 гривень. У Полтаві коштує 20–30 гривень
У Києві букет польових квітів продають від 50 гривень. У Полтаві коштує 20–30 гривень

У червні почало діяти спеціальне мито на імпортні троянди. У перший рік за їх ввезення доведеться платити 56% податку. Ставку мита поступово знижуватимуть до 36%. Ці правила діятимуть три роки. Рішення ухвалили для захисту українських квіткових господарств. За останній час постачання троянд з-за кордону зросло на 70%.

— Ми закордонних троянд не беремо, бо смислу немає. Загалом усі квіти додали по 10–15 гривень, — розповідає 46-річна Інна Кудренко. Торгує в Полтаві на вул. Котляревського. Запрошує всередину кіоску. Там прохолодно від кондиціонера. Вся підлога заставлена українськими трояндами. На полицях стоять букети в коробках і кошиках. Коштують від 150 до 500 грн.

— Букети в коробках беруть на сватання чи як подарунок від колективу. Так зручніше, щоб вазу не шукати, — про­довжує Інна. — Квіти закуповую місцеві — в Мачухах, Диканьці, Судіївці на Полтавщині. Їх там вирощують у теплицях протягом 20–30 років. Найбільший виторг на глобальні свята — останні та перші дзвоники, випускні, 8 березня й Новий рік. У кого грошей побільше, купують букетами. А студенти просять три розочки, ще й знижку. Сьогодні були чотири людини і брали квіти на похорон. Не встигаю замовляти чорну стрічку. Є і романтичні історії. Чоловік зрадив дружині. Прибіг за букетом. Попросив п'ять троянд. Кажу — навряд чи помиритеся. То він взяв більший букет. Запитував — як думаєте, не виженуть мене з дому?

Біля іншого магазину торгує 47-річна Маргарита. Прізвища не називає.

— Українська троянда коштує 15–35 гривень. Ціни ще знижуватимуться. Квіти закуповую в Харкові та Києві, — говорить Маргарита. — Є голландські троянди від 40 до 80 гривень. Імпортні гортензії по 250, гіпсофіли по 50 гривень за гілку, хризантеми — 40–50. Гортензія подешевшала, була 300. Її везуть переважно з Голландії, в нас такі не рос­туть. Імпортні квіти всі подорожчали, бо мито підняли. Навіть сезонно вони дешевшають за кордоном, а в нас дорогі. Хризантеми — з Польщі, Голландії. Там зараз період цвітіння. Якби не розтаможка, то вони були б по 30 гривень. Ціни на завезені квіти змінюються щотижня. Сьогодні може бути одна вартість, а потім у Європі якесь свято, й вони дорожчають на 30–40 відсотків.

54-річна Тетяна Ніколаєнко обрізає стебла білих хризантем на маленькому столі біля свого кіоска.

— Зараз люди переважно ромашки беруть. Піони цього року були дорожчі, бо йшли дощі, які їх псують. Одна квітка коштувала 15 гривень. Потім подешевшали до 10 гривень. Але це все одно дорожче, ніж минулого року. Ромашки коштують від 10 до 25 гривень за штуку. Торік продавала по 10–12. Ціна зросла, бо були вітер шквальний, дощ і град. Їх валило на землю. Орхідея в половину дорожча стала. Ми купуємо гілками. Потім кожну квітку ставимо на спеціальні подовжувачі й додаємо до букетів. Раніше одна квітка в закупці була 15 гривень, а зараз 30. Троянда місцева — 30 гривень. Київська по 35–40. Гвоздика імпортна по 20. Раніше і в нас їх вирощували, зараз — тільки імпортні, бо теплицю опалювати нереально. Везуть їх із Еквадору, Колумбії. Хризантеми теж звідти, — каже Тетяна Олексіївна. Вона 30 років займається квітами.

— Зараз конкуренція величезна. Раніше виторги були кращі. Хоча в людей гроші є. Деякі приїжджають і беруть великі букети. А є такі, що три штучки чи одну вєточку хризантеми купують. Улітку в кіоску цілодобово працює кондиціонер. У мене приміщення на 7 "квадратів". Електроенергія подорожчала, платимо по-виробничому тарифу. За місяць понад 3 тисячі гривень накручує. Оренда землі подорожчала на 150 гривень, за місяць виходить 800 гривень. Торгівля окупається, але важкувато. Та люблю цю роботу, і вже нікуди не піду. Але іноді на квіти дивитися не можу, ­набридають.

Підходить чоловік, запитує півонії.

— Як був пік захворюваності, ранок починався з гвоздики, троянди чи хризантеми на похорон. Страшно. Зараз заспокоїлося. Кажуть, восени буде ще одна хвиля коронавірусу. Щеплення не робила, боюся. Врач знайомий казав, що треба, — додає Тетяна Ніколаєнко. — Після локдауну люди почали більше купувати букетів на свята. Пішли весілля, повідкривалися кафе, дні народження святкують. Беруть букети троянд на 300–400 гривень. Весільний букет із цих квітів коштуватиме 700–800 гривень. Люди понадивляються картинок в інтернеті. Просять додати фрезії, кали, піон імпортний. Вони дорогі. Не можу ж замовити одну квітку, треба брати пачку. Наприклад, букет із фрезій вийде на 1500–2000 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Як був пік захворюваності, ранок починався з гвоздики чи хризантеми на похорон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі