вівторок, 15 травня 2007 14:46

Яблука на продаж носять із Молдови

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Віра Подолян (тримає коробку) допомагає доньці Ганні розкладати яблука в торби, щоб перенести через кордон
Віра Подолян (тримає коробку) допомагає доньці Ганні розкладати яблука в торби, щоб перенести через кордон

Щоранку 63-річна Віра Подолян з Могилева-Подільського на Вінниччині йде пішки на базар у Молдову. Разом із 32-річною донькою Ганною переходять мостом до міста Отач на іншому березі Дністра. Там купують оптом фрукти, городину і вручну переносять в Україну. Тут продають дорожче.

Базари в Могилеві та Отачі — за 300 м від мосту. Тепер жінки носять яблука. Наприкінці травня перейдуть на суницю й черешню. Потім носитимуть малину, огірки та помідори.

— Як ягода піде, отоді буде жара, — розповідає на ходу 54-річна Галина, Вірина подруга. Вона теж промишляє прикордонною торгівлею. — А редьку брати невигідно: вона щодня у ціні падає.

Через молдовський митний пост Віра та Ганна проносять по 50 кг яблук. Саме стільки дозволено митними правилами сусідів. Але в Україну ввозити можна не більше 2 кг овочів або фруктів. Заробітчани знайшли вихід. На молдовському боці поряд із лінією кордону, позначеною впоперек мосту, ставлять свої коробки. Яблука розкладають у торби по 2 кг і так проносять через українську митницю. Держкордон переходять по 10–15 разів за день.

— Жителі Могилева-Подільського й району мають право перетинати кордон із внутрішніми паспортами, — каже начальник митного посту на мості Ігор Туржанський, 35 років. — Якби ставили відмітки у закордонні паспорти, їх довелося б міняти щотижня.

Яблука з однієї коробки Віра з донькою швидко розкладають по торбах. Із ними йдуть через кордон. Другу коробку залишають на мості.

— Ніхто її не візьме, тута всі так ходять, як ми, — говорить Віра Подолян, напихаючи яблука ще й у кишені. — Якщо ящик на 20 кіло, це нам з дочкою треба по п"ять ходок зробити. От п"ять ящиків пронесемо, і кожна по 9 кілометрів намотає. Якось ми по 50 гривень за день заробили. Аннушка, помниш? — гукає до доньки.

Фрукти розкладають у торби по 2 кілограми

Та з торбою вже на українському боці.

Поряд перекладає яблука "конкурентка", 53-річна Олена. Яблука напихає за пазуху.

— Якби було з чого прожити, хіба ж я принижувалася б? — виправдовується жінка.— Сама знаю, що очі контролерам намозолила. По 15 разів на день бігаю. Ледве заробляю 15 гривень.

На контрольному пункті працівник уводить паспортні дані в комп"ютер. Митник зважує торби. Вони значно важчі. Умовляє Олену відсипати яблука.

— Тітко, у цій торбі аж на троє людей! — каже. — І з-за пазухи витягуйте, видно ж. Не можу я дозволити аж 6 кіло в сумці проносити.

Олена повертається на молдовський бік мосту і викладає яблука з-за пазухи в коробку. Кілька знов розпихує по кишенях.

— Ми тут всі з інститутами й університетами за плечима, — говорить на ходу Віра. — Я вже пенсіонерка, а дочка так ніби на консервному заводі робить. На роботу три дні на місяць кличуть. Тепер завод стоятиме аж до молодого горошку. А в Аннушки дитина півтора рочку.

У молдовському Отачі Віра та Ганна Подоляни купують яблука по 3–3,5 грн/кг. Продають на могилівському базарі на 30–50 коп. дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Яблука на продаж носять із Молдови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі