вівторок, 27 січня 2009 18:33

40 тисяч гривень чужого кредиту приписали Вікторові й Аллі Лозовим

Шість років тому подружжя Алла та Віктор Лозові з райцентру Солоне Дніпропетровської області брали 1 тис. грн кредиту на пральну машину. Оформляли позику в місцевій філії "Брокбізнесбанку".

— Оформляли на жінку, а мене записали поручителем, — розповідає 50-річний Віктор Лозовий. — Ясно, ми здали в банк документи. Той кредит того ж року повернули й забули.

У листопаді 2008-го в Солоному поширилися чутки: на пенсіонерів записують позики, про які вони й не чули. Пластикові картки, на які отримували пенсію з банкоматів, почали блокувати. Нібито за несплату кредитів. У грудні подружжя Лозових теж зайшло до "Брокбізнесбанку". Перевірили рахунки.

— Тоді й дізналися, що на кожному з нас висить по 20 тисяч гривень кредиту, — обурюється чоловік.

Нещодавно 71-річна Галина Симкович із Луцька дізналася, що два місяці тому "купила в кредит телевізор". У листі з "Приватбанку" запитували, чого жінка не сплачує грошей. Пенсіонерка ніколи не брала позики. Але в банку показали кредитну справу зі ксерокопією її паспорта та ідентифікаційного коду.

На пенсіонерів записують позики, про які вони й не чули

— Півроку тому сусідка сказала, що якийсь хлопець видає 50 гривень за ксерокопію паспорта й коду, — згадує жінка. — Нібито збирає підписи на підтримку якогось політика. Я подумала: це ж не паспорт даю. А 50 гривень на дорозі не валяються. За копії сусіди мені принесли п"ятдесятку.

Симкович із сином пішла в юридичну консультацію. З"ясувала, що без особистої присутності позичальника, оригіналів документів банк не мав права оформляти кредит. На місці мали звірити копії та фото на паспорті.

— Під усіма паперами стоїть не мій підпис. То чого я маю платити? — обурюється жінка.

В Ірини Хтей, 21 рік, із міста Хотин Чернівецької області паспорт украли два роки тому. Новий вона оформила за кілька місяців. У листопаді 2008-го надійшов лист із банку. Ірина нібито має кредит. Із відсотками винна 10 тис. грн. Разом із батьками дівчина поїхала до центрального відділення в Києві:

— Коли я показала в банку новий паспорт, вони дістали договір, який я нібито підписувала 2007-го. Там була копія старого паспорта. Але фото було якоїсь дівчини, переклеєне. І підписи стояли не мої. То начальник служби безпеки приніс касету з відеозаписом того дня. На ній видно, що з моїм паспортом у банк приходила зовсім інша дівчина, підписувала документи. Нас відпустили. Претензій до мене не було.

Вікторові Лозовому в "Брокбізнесбанку" запропонували написати заяву, що кредиту не брав.

— Там уже сиділа комісія з Києва, — згадує чоловік. — Так що тепер начебто в нас немає боргу.

Заступник прокурора Дніпропетровської області 45-річний Валерій Котенко вважає, що потерпілих понад 2 тис. Правоохоронці підозрюють, що недобросовісні банкіри забирали гроші собі. Або ж розкинули на громадян кредити юридичних осіб — підприємств. Так їх звільняли від внесення застави.

Ні за яких обставин не роздавайте свої паспортні дані

У філії "Брокбізнесбанку" змінили керівництво та працівників.

33-річний Віталій Коротченко, юрист Черкаського міського відділу юстиції, розповідає:

— Я теж стикався із фіктивними кредитами. Банк помотав одній жінці нерви. Але ми домоглися, щоб він показав записи камер стеження, аби дізнатися, хто приніс ксерокопії документів і хто видав кредит. Розраховувався недбалий працівник банку.

Якщо відеозаписи камер стеження не збереглися, треба перевірити на графологічній експертизі підписи під кредитною угодою.

— Але краще візьміть собі за правило: ніколи, ні за яких обставин не давайте хтозна-кому свої паспортні дані, — радить юрист.

Зараз ви читаєте новину «40 тисяч гривень чужого кредиту приписали Вікторові й Аллі Лозовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі