вівторок, 22 лютого 2011 02:00

150 тисяч гривень пасічник заробив за рік

Ольга та Володимир Некрученки із села Мокра Калигірка Катеринопільського району Черкащини мають понад 10 га землі і пасіку на 150 вуликів.

— Від поля доходи невеликі. Бувало, й на закупку хорошого насіння не заробимо. Зате бджоли нашу родину годують, — каже Ольга Некрученко, 48 років. Вона працює у місцевій бібліотеці. — Пасічниками були і батько, і дід мого чоловіка. Він змолоду біля бджіл. Двоє наших дітей вже мають свої сім'ї. Бджолами захоплюється найменший, Володя. Нам у селі прізвисько дали — Меди.

Некрученки щоліта викачують більше як 7 т меду. За рік отримують за нього до 150 тис. грн. Коло бджіл працює вся родина. Володимир, 59 років, виводить якісні матки і трутні:

— Мої трутні парують маток у всій окрузі. Якщо матка хороша, то бджоли хорошого меду принесуть, на зиму запасуться. А коли матка "ледача", то вулик тільки раз по раз роїться — "свадьбу" справляє. Тоді лови рої як не на одному дереві, то на другому.

Я з того починав, що бігав за роями. Що воно таке, думаю. Бджіл повно, ціле літо рояться, а меду нема що качати. Мені один дід підказав: "Міняй матки". Дав породистих зі своєї пасіки. Я підсадив і переконався: яка матка, така й сім'я. Із вулика я качаю мед тричі за літо. Якщо взяток менший, матку викидаю без вагань. Підсаджую до бджолосім'ї матку з більш трудолюбних сімей.

А тим пасічникам, які серед літа плачуться на малі узятки, раджу почіпляти бджолам мішки, щоб більше меду приносили.

Володимир розводить маток кавказької породи.

— Ці бджоли мають довший хоботок, не бояться спеки, як карпатські. "Кавказці" мають злодійкувату вдачу. Як нема взятку на полі, із других пасік меду накрадуть. При Союзі їх можна було одержати поштою. Тепер ніде нема. Порода вже змішалася. Та все одно працює краще.

Володимир Некрученко збуває мед у Київ. Восени і взимку розвозить власним "Деу Ланос".

— На селі кіло меду коштує 10 гривень, а я здаю перекупникам по 20. Довіряв товар і під реалізацію. Раз до мене підійшов знайомий: "Поможи здати мед. Жінка слаба, гроші треба". Я й пожалів. Познакомив із своїми закупщиками. Тоді бачу: без мене возить на мої точки мед, ще й мій товар обмовляє. Після того нікого із собою не беру у Київ, хай як просять.

Зараз ви читаєте новину «150 тисяч гривень пасічник заробив за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі