вівторок, 01 лютого 2011 11:49

1 та 2 копійки вилучать із обігу

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Продавець столичного продуктового магазину Марина Лахмак
Продавець столичного продуктового магазину Марина Лахмак

Національний банк планує вилучити з обігу 1 і 2 копійки. Про це повідомив заступник голови Нацбанку Володимир Кротюк. Люди почали збувати дріб'язок.

— Ось, понаносили копійок на 7 гривень. Почули, що 1 і 2 копійки перестануть ходить, спішать спекатися мєлочі, — каже продавець продуктової крамниці на столичній вул. Артема Марина Лахмак, 47 років. — Правильно, що їх відміняють. За них і в 1990-х нічого не можна було купити. А тепер — тим більше. Хоча покупці років зо три тому не брали копійчану здачу, залишали на тарілочці. А тепер і пенсіонери, і люди середнього віку забирають усе до копійки.

До вітрини підходить 31-річний Володимир. Просить зважити сухої ковбаси. Марина Дмитрівна дає решту — 6,12 грн. Він залишає на тарілці 2 коп.

— "Срібло" — це сміття, я їх ніколи не беру. Як на мене, монети погано зроблені, — Володимир затискає в пальцях 2-копійчану монету, показує нерівномірне карбування. — Розмінна монета в Україні доживає останні роки. Арбузов (голова Нацбанку. — "ГПУ") скоро запустить станок. Введуть тисячогривневі купюри, потім мільйонні. Монети будуть ні до чого. Житимемо, як у Зімбабве! Там буханка хліба коштує сьогодні 50 мільйонів зімбабвійських доларів, а наступного дня вже 100 мільйонів.

Продавщиця погоджується.

— Нехай друкують тисячну купюру. Нам буде зручніше. Але хочеться, щоб на банкноті був портрет справді видатної особистості, а не когось із сучасних правителів, — каже Марина Дмитрівна.

Продавці інших продуктових крамниць столиці теж показують заповнені дріб'язком шухляди.

— Монет не вилучатимуть. Їх припинять карбувати. Поступово дріб'язок виходитиме з обігу. Карбування одно- та двокопійчаних монет обходиться значно дорожче за номінал, — каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, 33-річний Олександр Жолудь. — Собівартість копійчаної монети — 17 коп.

Тарифи, рахунки, цінники в магазинах заокруглять до 5 або 10 коп. у бік збільшення.

"ГПУ" вивчила ціни в супермаркеті "Сільпо" біля метро Лук'янівська. Із 40 найзатребуваніших товарів три чверті мають незаокруглені ціни. Вартість одного походу в магазин після перегляду цін зросте щонайменше на 50 коп.

"У стінах Нацбанку точиться боротьба"

Заяви про виведення з обігу дрібних монет і можливе запровадження банкноти номіналом 1 тис. грн 30-річний Олексій Лупоносов, керівник Українського банківського порталу, вважає політичними іграми:

— У стінах Нацбанку точиться боротьба між старою генерацією банкірів і новою. Володимир Кротюк, заступник голови, належить до старої генерації. Копійки можуть вивести з обігу, а можуть не вивести. Крупні купюри можуть запровадити або ж відкладуть. Такі хитання посилюють у суспільстві відчуття нестабільності і недостатньої компетентності нового керівника Нацбанку Арбузова.

10 гривень дають за монету 1992 року

Нумізмат із Харкова Віталій Кривенко виставив на інтернет-форумі

www.dteducation.com таке оголошення: "Куплю 2 копійки 1992 року, 1 копійку 1994 року по 10 гривень".

Тоді в Україні вперше почали карбувати власну монету. Графічний малюнок розробив  художник Василь Лопата. Одну копійку карбували з іржостійкої сталі, 2 копійки — зі сплаву алюмінію.

— Пару років тому я помітив, що копійок цих років випуску ніде вже немає, — розповідає Віталій Кривенко, 32 роки. — Перші тиражі українських монет і банкнот ви вже не знайдете в обігу. Думаю, років за 40 монета номіналом 1 гривня буде справжнім раритетом. Її ціна зросте разів у 70–80. Перші українські копійки теж будуть у ціні. Тому й збираю їх. Зараз нумізмати платять за них 10 гривень. А там, дивись, коштуватимуть зо три сотні, за теперішнім курсом.

За три місяці Віталієві продали дві 2-копійчаних монети та одну копійчану. Уже назбирав 42 монети.

Зараз ви читаєте новину «1 та 2 копійки вилучать із обігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі