пʼятниця, 13 липня 2018 00:18

Волонтери 5 країн взялися відбудовувати українські глиняні хати

Автор: День
  На Вінниччині іноземці взялися відбудовувати українські глиняні хати
На Вінниччині іноземці взялися відбудовувати українські глиняні хати

З 8 по 22 липня у селі Стіна Томашпільського району Вінниччини проходить міжнародний робітничий табір "Image Mapping – 2018".

Волонтери Франції, Італії, Австрії, Польщі, Нідерландів наводять порядок у селі, пише газета "День".

Вони разом з українцями ремонтують старі хати, садиби. При цьому використовують тільки еко-технології, як це було в давнину. Займаються будівництвом туалетів, душових кабін, компостеру. Також складають туристичні маршрути і спілкуються з місцевими жителями та розпитують про традиції Стіни, де зберігалася особливо цікава техніка вишивки, яку в народі називають "кучері".

За результатами роботи створять інформаційний стенд про особливості цього села, який буде написаний українською та англійською мовами і розміщений при в'їзді чи в центрі Стіни.

Організатори розраховують щонайменше на 15 осіб. Головна вимога для учасників – володіння англійською мовою на побутовому рівні. А загальна мета табору – налагодити міжкультурний діалог між учасниками та місцевими жителями.

"Наше завдання — розвивати цю територію, а також навести порядок у "Еко-центрі" – це старенька хатина, яку наша організація придбала для створення осередку стимулювання сільських ініціатив у освіті, екологія, розвитку громади, – говорить співорганізатор проекту, голова ГО "Наше Поділля" Юрій Степанець.

Автор: День
  На Вінниччині іноземці взялися відбудовувати українські глиняні хати
На Вінниччині іноземці взялися відбудовувати українські глиняні хати

Під час роботи табору 18 липня, за підтримки Французького культурного центру у Стіні виступить французька молодіжна рок-група Brok, що приїжджає із туром в Україну. Вони виступатимуть на території місцевого будинку культури. На розігріві у них буде сільський дитячий хор "Русавочка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили унікальну виставку картин із соломи

"Еко-центр" у Стіні відкрили ще минулого року. За цей час його засновники ініціювали кілька міні-проектів, серед яких були аудіо-візуальні табори, було проведено свято села Стіна у Вінниці. Місцеві діти стали учасниками молодіжних обмінів у Польщі.

Тепер діяльність "Еко-центру в Стіні" продовжується проведенням міжнаціонального робітничого табору "Image Mapping", який підтримують міжнародні донори.

Зараз ви читаєте новину «Волонтери 5 країн взялися відбудовувати українські глиняні хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі