вівторок, 09 січня 2018 14:37

"Шмон сумок і повістки в армію" - українець розповів про нові правила в'їзду у Польщу

"Шмон сумок і повістки в армію" - українець розповів про нові правила в'їзду у Польщу
Із січня на роботу у Польщу можна потрапити лише за запрошенням від роботодавця. Фото:chv.tv

Із січня почали діяти нові правила в'їзду у Польщу. Тепер у сусідню країну на роботу можна потрапити лише за запрошенням від роботодавця. Більшість українців таких не мають, тому їх висаджують на кордоні і повертають в Україну.

"Вже втретє їду на заробітки у Польщу. Такого шмону не пригадую. Усіх виводять з автобуса і перевіряють сумки. Спочатку на металошукачі, потім просять вивернути всі речі. Причому, якщо раніше прикордонник просто переглядав, що у торбі, то тепер просять усе викласти і знову скласти. Навіть дно перевіряли", - розповідає Сергій Данилюк із міста Вінниці, який працює на будівництві у Гданську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "50 доларів за вечерю" - скільки заробляють на дружбі з китайцями

"Я їздив раніше по договору на роботу. Зараз його замало. Хто має зв'язок з роботодавцем, може подзвонити йому. Роботодавець дзвонить на митницю і дає підтвердження, що працює з таким працівником. Також має прислати запрошення в електронному вигляді. Це години очікувань. Якщо зазвичай дорога до Гданська забирала 18 годин, то цього разу їхав більше 40. При цьому вартість квитка ніхто не повертав. Мені довелося заплатити ще й польським перевізникам, щоб доїхати до Варшави, а потім ще й за електричку до Гданська. Насамкінець ще й за таксі, бо в місто я потрапив пізно вночі. Уся поїздка обійшлася в 3 тисячі гривень замість 1100, як планувалося".

Українці розповідають і про те, що на українському кордоні юнакам, які не досягли 27 років вручають повістки до армії.

"Мій племінник Іван зі Львова отримав так повістку у листопаді. Тоді з хлопцями їхали до Польщі, щоб звідти пригнати машину. Їх затримали. Потім відправили додому з папером, який потрібно було відмітити у військоматі. Там Івану дали повістку і три дні, щоб явитись на службу", - розповідає Андрій Мельник з Тернополя, який їхав на заробітки до Польщі у ніч з 2 на 3 січня.

Чоловік розповідає, що на українському кордоні з його автобуса зняли 3 молодих юнаків.

"Трьох хлопців викликали з речами на вихід. Чоловіки в автобусі казали, що молодим вручають повістки. Ми не бачили чи то так, але ті хлопці з нами не поїхали. Ще один чоловік казав, що його син теж отримав папірець, схожий на повістку ще до Нового року. Але той в армію не пішов. За кілька годин "проскочив" кордон. Може будуть якісь санкції, коли повернеться", - каже Андрій Мельник.

Українські митники і прикордонники інформацію про вручення повісток не підтвердили, але й не спростували.

"Ми відповідаємо лише за товари та перевезення. Чув щось про повістки, але це не наше питання",- прокоментував черговий митниці у Раві Руській.

"Я не чув такого, це не наша зона відповідальності, ми контролюємо документи з якими перетинається кордон", - повідомив черговий прикордонної служби.

Раніше на одному з прикордонних пунтів пропуску планували встановити пост, де будуть виявляти чоловіків, які ухиляються від армії і вручати їм повістки, але цю ідею не підтримала Держприкордонслужба.

"Ми хотіли вручати повістки на кордоні, але прикордонники не пішли на співпрацю, — зазначив львівський обласний військовий комісар Олександр Тіщенко. — Хоча призов осінній почнеться — подивимося, може і будуть вручати. Повістки можна вручати у будь-якому місці: трамваї, кордоні тощо, адже ніде не написано у законодавстві, де саме це має відбуватися".

Зараз ви читаєте новину «"Шмон сумок і повістки в армію" - українець розповів про нові правила в'їзду у Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі