четвер, 07 листопада 2019 12:22

Скасування ліцензій і легальна праця: нові правила заробітку для українців

На ринок закордонного працевлаштування чекають зміни. Нові правила торкнуться компаній-посередників і претендентів в Україні. Відповідні нововведення містяться в законопроекті №2365 "Про захист трудових мігрантів і боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном".

Документ внесла більшість нардепів від партії "Слуга народу", зокрема голова парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

  Українці платять від 0 до 0 за працевлаштування. Фото: укрінформ
Українці платять від 0 до 0 за працевлаштування. Фото: укрінформ

Головні нововведення законопроекту:

скасування ліцензій для компаній-посередників. Їхня реєстрація проходитиме за заявницьким принципом;

агентствам заборонять брати будь-які гроші з претендентів, в тому числі, і за консультації. Всі витрати з пошуку кадрів повинні будуть оплачувати посередникам роботодавці;

посередник зобов'язаний надати здобувачеві зразок трудового договору зрозумілою працівникові мовою.

За порушення умов трудового договору в процесі роботи посередники не нестимуть жодної відповідальності.

"Як рекрутер в Україні може гарантувати поведінку іноземної компанії? Це неможливо і не має сенсу. Укладення трудового договору гарантуватиме українцю оплату праці, можливість відстоювати свої права в іноземній державі. Навіть якщо роботодавець повівся некоректно, він буде змушений виконати умови договору. Проблема в тому, що зараз багато українців працює за кордоном нелегально, без всяких договорів та соцзахисту. Відповідно, саме ця частина трудових мігрантів більше ризикує залишитися без зарплати", — каже президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник, передає ubr.ua.

Рекрутер повинен буде:

показати договір про співпрацю з іноземним роботодавцем;

пояснити здобувачеві характер майбутньої роботи, умови і розмір оплати праці, умови проживання в державі перебування і про переваги легального працевлаштування за кордоном;

повідомити про наявність міжнародних договорів (угод) в сфері працевлаштування та соціального забезпечення, укладених між Україною і державою перебування.

Скасування ліцензій

Переклад реєстрації учасників ринку на заявний принцип покликаний допомогти вивести його з тіні, де зараз працюють переважна кількість компаній.

Зараз існують сотні компаній з ліцензією, які фактично не працюють, і шахраї можуть користуватися цим. Здобувачі не звіряють номери ліцензій і, таким чином, недобросовісні гравці можуть використовувати чужу ліцензію.

Оформлятися компаніям-посередникам стане набагато легше. Для реєстрації в якості рекрутингової компанії, агентству буде достатньо:

Надіслати лист до Мінсоцполітики, в якому заявити себе, як організацію, що займається діяльністю з набору персоналу для закордонних роботодавців.

У декларації потрібно буде вказати дані про держреєстрацію, місцезнаходження компанії і місце ведення діяльності, а також дані керівника.

Після цього компанія буде внесена у відкритий реєстр, в якому можна буде в будь-який час перевірити її наявність.

Ті компанії, яких немає в реєстрі, вважатимуться порушниками законодавства.

За що платити ?

Зараз плата, яку беруть деякі посередники при працевлаштуванні, змінюється залежно від країни, куди здобувача обіцяють влаштувати на роботу, і може варіюватися від $50 до $1000.

У середньому, українці платять від $100 до $300 за працевлаштування. Оплату посередницьких послуг часто беруть ті компанії, які допомагають в оформленні робочих віз.

"Усі консультації для клієнтів будуть безкоштовними, а послуги посередника оплачуватиме роботодавець, як це відбувається в разі пошуку роботи всередині України", — говорить Воскобойник.

Можуть годувати персонал обідами за рахунок роботодавця. Питання житла та харчування потрібно обговорювати заздалегідь, ще в момент пошуку роботи за кордоном.

Для здобувача залишаються витрати, пов'язані з дорогою, купівлею страховки, витрати, пов'язані з легалізацією документів та їх переклад (при необхідності), транспортні витрати.

Що стосується житла і їжі, то це залежить від умов конкретного роботодавця. Наприклад, у Польщі багато компаній пропонують житло для своїх працівників на безкоштовній основі.

Крім цього, можуть годувати персонал обідами за рахунок роботодавця. Питання житла та харчування потрібно обговорювати заздалегідь, ще в момент пошуку роботи за кордоном.

"Скасування оплати здобувачем роботи послуг посередника передбачає оплату його послуг роботодавцем, що стимулюватиме реальний Пошук персоналу і відповідальність за його відповідність критеріям роботодавця", - додає Віталій Собкович.

Прийняття цієї ініціативи дозволить побороти шахрайство у сфері міжнародного працевлаштування протягом 1-2 років. Завдяки забороні на оплату вакансії здобувачем, компанії – посередники зможуть заробляти тільки на роботодавців, що значно поліпшити якість їх роботи.

З одного боку, вони повинні будуть надсилати роботодавцю саме тих працівників, які йому потрібні, а з іншого, не будуть обманювати людей, розповідаючи небилиці про їх майбутню роботу.

"Якщо українець приїде до роботодавця і побачить, що умови роботи і життя не відповідають обіцяним, він не буде працювати на такому підприємстві і компанія – посередник не отримає гроші за свою роботу", — резюмував Воскобійник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей привезуть заробітчани 2019-го

Медичним працівникам з України буде легше знайти роботу у Польщі. Місцева влада ввела для вітчизняних заробітчан спеціальний іспит.

Так, Польща чекає не тільки на спеціалістів виробничої сфери, а й медичної. Щоб працювати у місцевих лікарням, українцям мають отримати спеціальний дозвіл. Відповідний законопроект перебуває на стадії розробки у Міністерстві охорони здоров'я Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Скасування ліцензій і легальна праця: нові правила заробітку для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі