середа, 13 грудня 2017 15:23

Держава приносить заробітчан в жертву шахраям - експерти

Держава приносить заробітчан в жертву шахраям - експерти
Ринок міжнародного працевлаштування українців на 99% знаходиться в тіні Фото: ukraina.ru

Новий законопроект №6275, спрямований на запобігання торгівлі людьми, завдасть відчутного удару по легальному ринку міжнародного працевлаштування.

Згідно цього законопроекту, буде фактично неможливо вести на законних підставах діяльність ліцензованих компаній з міжнародного працевлаштування в Україні. Між тим, цей ринок і так на 99% знаходиться в тіні. До таких висновків прийшли учасники круглого столу "Вбивство ринку міжнародного працевлаштування України", який відбувся у Києві, повідомляє interfax.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали, скільки заробітчан готові залишитися за кордоном

Більшість компаній, які відправляють на роботу за кордон українців, не несуть за них ніякої відповідальності. Держава замість того, щоб захистити ліцензовані компанії, додає нові бар'єри в їх діяльності. Вони ускладнюють ведення посередницького бізнесу в працевлаштуванні за кордоном і навпаки, дозволяють шахраям повністю заволодіти цим ринком.

На думку, учасників круглого столу, для боротьби з торгівлею людьми у держави є всі можливості, у тому числі і законодавчі. Можна починати закривати компанії з міжнародного працевлаштування, які не мають ліцензії. Таким чином, різко скоротиться кількість шахраїв на ринку. Ці заходи, разом з поширенням інформації про шляхи легального працевлаштування українців в інших країнах, підвищать грамотність трудових мігрантів і зменшать ризики бути обдуреними.

"Що потрібно робити для того, щоб вирішити проблему торгівлі людьми і навести порядок на ринку міжнародного працевлаштування? Потрібна системна робота державних органів разом з представниками громадянського суспільства та бізнесу. Необхідно інформувати людей про небезпеку нелегального працевлаштування, проводити інформаційні кампанії та освітні проекти. Ніяким одним законом, яким би чудовим він не був, неможливо вирішити накопичені за багато років проблеми", - заявив Василь Воскобійник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

За його словами, на жаль, в Україні не проводиться системна робота з трудовими мігрантами.

"На мій погляд, за кордоном наші посольства повинні вести активну роботу і бути в контакті з громадянами в країнах їх присутності. За подібним досвідом можна звернутися в посольство Німеччини в Україні, яка постійно контактує з німцями, які живуть і працюють у нас", - каже Воскобійник.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування - неприбуткова громадська організація, яка займається питаннями і проблемами, пов'язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги в сфері міжнародного працевлаштування.

Зараз ви читаєте новину «Держава приносить заробітчан в жертву шахраям - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі