вівторок, 07 серпня 2007 07:05

Звалище горить другий рік поспіль

Автор: фото: Юрій Тимощук
  Насипи сміття під містом Калуш Івано-Франківської області подекуди сягають 2–3 метрів заввишки. Стихійні пожежі спалахують у різних місцях, особливо у спеку
Насипи сміття під містом Калуш Івано-Франківської області подекуди сягають 2–3 метрів заввишки. Стихійні пожежі спалахують у різних місцях, особливо у спеку

До урочища Височанка на околиці районного центру Калуш Івано-Франківської області підійти без захисної маски тяжко. За кілометр чути сморід та їдкий дим. Це тліє міський полігон твердих побутових відходів.

Звалище відкрили в грудні 2001 року. У липні 2005-го з сусіднього Брошнева почали звозити пил від шліфування деревостружних плит. Полігон загорівся. Відходи тліють постійно. Час од часу спалахують великі пожежі. Тільки з початку року калуські пожежники виїжджали у Височанку шість разів.

Отруйний дим вітер розносить околицями. Найбільше від цього потерпають селяни Студінки, що за 5 км від смітника.

— Дим постійно огортає наше село. Періодично він буває такий їдкий, що не можливо вийти з хати, — скаржиться голова сільради Марія Стасюк, 45 років. — Особливо важко на хуторі Парцеляція, там 14 будинків розташовані найближче до смітника. У нас почастішали різні захворювання, в основному страждає дихальна система. Одна жінка навіть астму дістала. Ми не раз зверталися до місцевої влади. Вже й по "1+1" показували нашу ситуацію. Але й досі немає результатів. Полігон як горів, так і горить. Більш за те, й далі вивозять сміття. Там вогонь ніколи не згасне.

Селяни звернулися з листами у Міністерства з надзвичайних ситуацій та охорони навколишнього природного середовища України.

— Якщо й там нам не допоможуть, то звертатимемося в суди з приводу порушення прав на безпечне життя. Вимагатимемо стягнути компенсацію за шкоду нашому здоров"ю, — каже Марія Стасюк.

Щомісяця на полігон вивозять понад 8 тис. кубометрів сміття. На звалищі вже є 70 тис. тонн відходів. Складати непотріб нікуди: старий чек переповнений, а нові заповнені фільтратом і не готові до використання.

— Полігон у вкрай незадовільному санітарно-технічному стані, — каже Богдан Пеленичка, 50 років, головний державний санітарний лікар Калуського району. — Тут систематично порушується технологія захоронення відходів. Складування сміття відбувається насипом і невпорядковано, фільтрат відкачують вряди-годи. Під час горіння у повітря виділяється азот і окис азоту. Ці шкідливі хімічні речовини викликають запаморочення, подразнення слизових оболонок, захворювання крові, дихальних шляхів.

Він посміхнувся: "Ну, то й що? Ось і пів-Іспанії горить, і Португалія"

Смітником опікується комунальне підприємство "Екосервіс". Його вже неодноразово штрафували за безлад на звалищі. Комунальники кажуть, що самостійно впоратися з проблемою не можуть — бракує коштів.

— Основна причина самозагоряння — неправильне захоронення відходів, — каже директор "Екосервісу" Богдан Мазур, 50 років. — Кожні два метри сміття слід пересипати 25-сантиметровим шаром ґрунту. Проте цієї технології не дотримуємося вже три роки, бо не маємо відповідної техніки. Ми використовуємо бульдозер 1974-го року випуску. Він постійно ламається й не виконує потрібних функцій. Зверталися до міської влади, повідомляли про ситуацію на полігоні. Та, знаєте, кожен бачить проблеми під своїм носом. Річ у тім, що полігон розташований у лісі за 6 км від Калуша, а влада швидше займається тим, що відбувається в центрі. Ось пішов я з цією проблемою до Романа Сушка, попереднього мера. То він посміхнувся: "Ну, то й що? Ось і пів-Іспанії горить, і Португалія". Іспанію погасили, а Калуш тліє й досі. Чесно кажучи, дістав мене цей полігон — я звільняюсь!


Одна з найбільших проблем калуського смітника — витік отруйного фільтрату. У 2004 році вийшли з ладу насоси, що відкачували фільтрат у каналізаційний колектор.

Ситуацію рятують дідівським способом — відкачують асенізаційною машиною у спеціально замовлені ємності. Однак відкачати всю отруйну рідину не можливо. Якщо найближчим часом на полігоні не встановлять глибинних насосів, фільтрат під впливом дощів та ґрунтових вод може перелитися з чеків і потрапити в ґрунт та воду. Це вже загрожує екологічною катастрофою.

Для ліквідації проблем полігона потрібно щонайменше півтора мільйона гривень. Левова частка грошей піде на придбання спецтехніки. Ще 300 тис. грн витратять на облаштування під"їзної дороги.


— Із обласного фонду виділили 600 тис. грн, щоби придбати потужний бульдозер, — каже Богдан Мазур. — Уже оголосили тендер, думаю, на початку вересня "Екосервіс" отримає нову техніку.

Сміттєпереробний завод продаватиме електроенергію місту


Калуська мерія розглядає дві пропозиції закордонних інвесторів щодо  спорудження сміттєпереробного заводу на полігоні твердих побутових відходів. Американці радять просто спалювати непотріб. Росіяни готові налагодити 100-відсоткову переробку відходів. Для цього калушани мають сортувати сміття.
— Міськрада замовила проектно-пошукові роботи для визначення якісного та кількісного складу сміття та технологій будівництва сміттєпереробного заводу. На це з бюджету виділили 250 тисяч гривень, — каже заступник міського голови з питань будівництва Василь Петрів. — Хочемо, щоби від переробки сміття завод отримував електроенергію, яку продаватиме місту за собівартостю.

Зараз ви читаєте новину «Звалище горить другий рік поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі