вівторок, 10 липня 2007 07:01

Знову украли картини Бокшая

55-річного Олександра, жителя Мукачевого у Закарпатській області, обікрали минулої п"ятниці. Невідомі проникли у його будинок через вікно в туалеті й винесли шість картин: "Гори" та "Осінь біля річки" Золтана Мічки, "Осінній ліс" Йосипа Бокшая, "Осінній ліс" Василя Бурча, "Зима" Адальберта Ерделі і "Сільський двір" Лева Журавльова.

За два дні до того про крадіжку картини художника Йосипа Бокшая "Кам"яницька скалка" заявила 85-річна Ілона, мешканка приватного будинку по вул. Загорській в Ужгороді. На чорному ринку це полотно цінять у кілька десятків тисяч доларів.

Живописні полотна з приватних помешкань закарпатців зникають чи не щомісяця. Крадуть роботи корифеїв закарпатської художньої школи — Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая, Федора Манайла, Золтана Шолтеса. У червні минулого року винесли 13 картин із будинку керівника Берегівського району Василя Шепи. Через місяць зникло полотно Шолтеса "Весна у Карпатах" — зі стіни поруч із кабінетом голови облдержадміністрації. Іще через кілька днів обікрали майстерню художника Юрія Герца. У травневі свята цьогоріч в Ужгороді поцупили роботу Манайла "Сінокос". А три тижні тому з будинку жителя селища Тересва Тячівського району вкрали чотири картини Бокшая та Шолтеса. Жодної досі не знайшли.

Картини Бокшая крадуть найбільше.

— Скільки робіт художник створив за своє життя — ніхто вам не скаже, — зазначає мистецтвознавець Галина Рижова. — Творчість корифеїв закарпатської школи живопису іще в 1970-х роках досліджував Григорій Островський, але він виїхав до Ізраїлю. Нині навіть онук Йосипа Бокшая, який працює в художньому музеї, не зважиться порахувати, скільки робіт намалював його дід.

Зараз ви читаєте новину «Знову украли картини Бокшая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі