четвер, 02 жовтня 2008 07:13

Жителі будинку N23 лягають спати у вовняних шкарпетках

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Житель п’ятиповерхівки на вулиці Миколи Хвильового, 23 у Львові Володимир Долинський показує старі труби в підвалі. Протягом чотирьох місяців із них тече вода
Житель п’ятиповерхівки на вулиці Миколи Хвильового, 23 у Львові Володимир Долинський показує старі труби в підвалі. Протягом чотирьох місяців із них тече вода

"На паперах понаписують, що ведуться ремонтні роботи, а насправді ніхто нічого не робить", — обурюється 39-річна Ірина Патер. Жінка мешкає на першому поверсі аварійної п"ятиповерхівки на вул. Миколи Хвильового, 23 у Львові.

До будинку доїхати важко — після дощу розмита дорога, калюжі та багно. Панельний дім збудований 1973-го року. У ньому — шість під"їздів. Біля першого зібралися жителі з дітьми. Вони кажуть, із того часу ремонт у будинку не проводився.

— Якщо не маєте страху, спустіться в підвал. Тут уже чотири місяці вода тече, — скаржаться.

У підвалі — волого, немає світла, стоїть неприємний запах. Ірина Патер бере ліхтарика та спускається вниз. Із поржавілих труб крапає гаряча вода.

— Від окропу до хати йдуть випари, стіни покриваються грибком. Ми не встигаємо робити побілки, — каже.

У під"їзді вздовж стіни велика тріщина. Після дощу жителі зі сходів змітають воду.

— Узимку на сходовій клітці між поверхами вибили вікно, — розповідає 30-річна Надія Романів. — Три тижні люди ходили просили в ЖЕК, щоби його засклили. Батьки дітей самих на вулицю не випускали. Хвилювалися, аби котре не випало.

Люди кажуть, при незадовільних умовах проживання ще й переплачують за комунальні послуги.

— Наш будинок завжди вважався четвертого класу. У технічному паспорті записано, що відстань від підлоги до стелі — 2,5 метри, — говорить 67-річна Ганна Романчак. — Півроку тому, коли зросли тарифи, дім якимсь чином став третього класу. Виявляється, висоту стін записали вже 2,52. Невже за цей час стеля підросла на 2 сантиметри?

У мешканців немає заборгованості за комунальні послуги. Щомісяця до них приходить прибиральниця й нагадує про вчасну плату.

— За що платимо, самі не знаємо, — каже 76-річний Володимир Долинський. — Улітку в шкарпетках спимо, а взимку на ніч по дві пари шерстяних одягаємо. Якщо в хаті 16 градусів тепла, у нас свято.

Мешканці останніх поверхів за власні кошти полатали дах. Скаржаться, що раніше під час дощу в квартирах стояли калюжі.

— Тепер блискавки боїмося, — продовжує Романчак. — Коли гримить, стіни в будинку трясуться. А тріщини стають ще більшими.

Львів"яни кажуть, ще в лютому зверталися зі скаргою в комунальне підприємство "Тополя-406", яке їх обслуговує. Та відповіді не дочекалися досі.

Начальник "Тополі-406" 58-річний Михайло Струк стверджує, що не знає про проблеми жителів будинку на Хвильового, 23.

— Це найстарша забудова, що обслуговується нашим підприємством. Будинкові вже 35 років, — каже. — Термін експлуатації панельного дому — тридцять років. Та нещодавно спеціальна комісія збільшила його до п"ятдесяти. На ремонт підвалів і під"їздів не маємо коштів. Посудіть самі, на лагодження однієї сходової клітки виділяють 170 гривень на місяць. Що за ці гроші можна зробити? А тріщину в під"їзді ми півтора року тому замазували.

На Львівщині майже дві тисячі аварійних будинків

— До категорії зношених та аварійних відносимо 1729 будинків загальною площею 147,7 тисяч квадратних метрів, — повідомили в Головному управлінні статистики у Львівській області.

Рівень обладнання житлового фонду по області становить: водопроводом — 52,2%, каналізацією — 50,7%, центральним опаленням — 43%, ванними — 46,5%, газом — 87,2%, гарячим водопостачанням — 39,2%.

Зараз ви читаєте новину «Жителі будинку N23 лягають спати у вовняних шкарпетках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі