вівторок, 15 квітня 2008 07:14

Зі штольні піднімуть тіла упівців

У піщаному кар"єрі села Фащівка Підволочиського району Тернопільщини почали розчищати територію довкола старої штольні. 1945-го в ній через вибух загинули 24 упівці. За наказом губернатора Юрія Чижмаря, 33 роки, тіла загиблих перепоховають, а в колишній криївці зроблять музей.

— Треба починати з робочого майданчика. Домовляюся з Рівненським заводом "Дубноцукор", щоб нам дали великий трактор С-100. Бо із малою технікою там нічого не зробиш, — розповідає заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Богдан Якубовський, 55 років. — Будемо під"єднувати трифазну лінію електропередач, підводити телефон. Тільки після того, як на місці буде черговий, можна починати розкопки.

Робоча група розглянула експертну оцінку спеціалістів Івано-Франківського наукового інституту геології та геодезії. Перший етап підготовки до розкопок завершать за два тижні.

— Для робіт під землею привеземо шахтарів із Червонограда. Потрібно убезпечитися від можливих обвалів. Залежно від того, що там розкопають, буде видно, чи реально облаштовувати музей, — продовжує Богдан Миколайович. – Кілька років тому місцева влада вже починала якісь роботи на цьому місці. Але все впиралося у брак коштів.

Зараз ви читаєте новину «Зі штольні піднімуть тіла упівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі