вівторок, 26 червня 2007 07:04

Землю зі старовинного поховання вивезли на смітник

Автор: фото: Віталій Грабар
  У Львові у дворі кафе ”Княжий келих” робітники проводять підготовчі роботи перед археологічними розкопками
У Львові у дворі кафе ”Княжий келих” робітники проводять підготовчі роботи перед археологічними розкопками

Позаду приміщення кафе "Княжий келих" на проспекті Свободи у центрі Львова копачі траншеї минулої середи наткнулися на десятки людських кістяків. Архітектори припускають, що робітники виявили цвинтар Францисканського монастиря XIII–XIV ст.

Для директора кафе Надії Тарасевич знахідка стала несподіванкою. Позаду закладу планували збудувати котельню, на земляні роботи погоджені всі документи. Щоправда, дозволи протерміновані. По нові документи власники "Княжого келиха" до мерії не зверталися.

— Найобурливіше те, що землю, яку підняли бульдозери, вивезли на звалище за містом, — розповідає Лілія Онищенко, 51 рік, начальник міського управління охорони історичного середовища. — Ми знайшли там п"ять насипів землі, із яких стирчали кістки. Кості звідти забрали, але для наукових досліджень цей шар землі вже втрачено. Там усе перевернуто.

Наступного дня після знахідки біля розкопаного рову порожньо. Двоє чоловіків лопатами розчищають ділянку для археологічних досліджень. Праворуч у картонних коробках лежать кістяки. Їх накрили чорною поліетиленовою плівкою, щоби не намочив дощ. Поруч на землі можна розгледіти поруділі від часу черепи. Яму відгородили високим парканом — по сусідству подвір"я середньої школи N62.

— Школу збудували 1985 року, — каже Лілія Онищенко. — Можливо, поховання розкопали ще тоді, під час будівництва, а рештки захоронили у цьому місці. За історичними джерелами, із XIV століття ця територія належала Францисканському монастиреві, а 1772 року австрійський цісар наказав ліквідувати цвинтарі довкола церков і костелів.

Археологи мають власну версію походження поховання.

— Якби це був цвинтар францисканців, то знайшли би гроби, а не скинуті в яму кістяки, — каже археолог Володимир Шишак, 47 років. — Це можуть бути жертви інквізиції, кладовище померлих від інфекцій або місце поховання військових. Не відомо, якого століття ця земля. Збиває з пантелику високий мур поруч, споруджений у XIV столітті. Але у будь-якому разі ці розкопки унікальні, бо ми стоїмо всередині міста.

Дослідження знахідок почнуть, тільки-но отримають дозвіл Державної служби з питань національно-культурної спадщини.  Археологічні роботи можуть затягнутися на кілька місяців, однак чиновники обіцяють завершити їх до початку навчального року. Зібрані кістки, найімовірніше, перепоховають.

Зараз ви читаєте новину «Землю зі старовинного поховання вивезли на смітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі