четвер, 06 травня 2010 18:54

Закарпатцям дозволили вільно перетинати кордон

Консул України в Угорщині Ален Панов, 32 роки, виграв суд на користь закарпатців.

— У лютому на кордоні з Угорщиною виникали масові скандали. Угорські прикордонники забороняли нашим людям перетинати кордон за дозволом малого прикордонного руху, — розповідає консул. — Мотивували тим, якщо людина упродовж півроку провела в Угорщині в цілому 90 днів, то в цьому ж півріччі не може більше виїхати туди.

За три тижні за кордон не пустили декілька сотень закарпатців. Ті блокували пункти пропуску. 

— Я скористався правом дипломата і подав до обласного суду угорського міста Ніредьгаза більше 20 позовних заяв, — каже Панов. — Намагався довести, якщо людина перетнула кордон один раз, то може перебувати на території Угорщини 90 днів, а якщо повернулася в Україну, то наступного ж дня може знову виїхати.

Відповідачем на суді виступила угорська поліція. Вона доводила, що закарпатці можуть усього 90 днів за півроку перебувати в сусідній країні.

— 29 квітня угорський суд виніс безпрецедентне рішення, — каже Ален Панов. — Воно на користь закарпатців. Людям, які живуть у 50-кілометровій зоні, дозволили вільно перетинати кордон.

Зараз ви читаєте новину «Закарпатцям дозволили вільно перетинати кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі