середа, 21 березня 2007 15:12

За збір березового соку штрафують на 200 гривень

На Рівненщині почався збір березового соку. Найбільше його заготовляють у Костопільському, Мащанському, Базальтовому та Моквинському лісництвах.

— До заготівлі готуємося ще взимку. Щоб отримати дозвіл на збір соку, платимо сільрадам "лісовий квиток" — по 30 гривень за кожне дерево. А заготівельники вже купують у нас березовий сік по 36 копійок за літр. Потім його консервують із цукром і продають у кілька разів дорожче, — розповідає головний лісничий Костопільського держлісгоспу Олександр Свирипчук, 33 роки. — Березовий сік у нас заготовляють третій рік. Раніше просто попиту не було. Два роки тому зібрали 90 тонн. Тепер просять усемеро більше.

Сік беруть лише з дорослих беріз, які через десять років зрубають. Якщо не вдарять заморозки, костопільські лісники цієї весни зберуть 350 т соку.

Збирачів-нелегалів у лісгоспі ловлять нечасто. Місцеві селяни рідко "доять" більш як 10–20 дерев за добу. Після цього замазують рану варом. Велике дерево може дати до 120 л соку за тиждень.

Якщо лісівники спіймають збирача біля берези, то змусять його заплатити 51–119 грн штрафу та 102 грн відшкодування за кожне дерево.

Літрову пляшку неочищеного березового соку селяни продають на ринку по гривні-півтори. У магазині літрова банка цукрованого соку коштує 3 гривні.

Зараз ви читаєте новину «За збір березового соку штрафують на 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі