середа, 12 вересня 2007 07:06

За найсмачніший борщ подарували мікрохвильову піч

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  У райцентрі Борщів Тернопільської області гостей фестивалю частують борщем учителька з села Нивра Ольга Гнатюк (ліворуч) та завідувачка тамтешнім клубом Галина Дмитрів
У райцентрі Борщів Тернопільської області гостей фестивалю частують борщем учителька з села Нивра Ольга Гнатюк (ліворуч) та завідувачка тамтешнім клубом Галина Дмитрів

— Я борщу не варю, бо не маю часу. Готує мій чоловік Роман, — розповідає голова Мушкетівської сільради 46-річна Надія Цибрій, наливаючи в керамічну мисочку борщу. — Він знає багато рецептів: і на соку, і традиційний "червоний", і "зелений", і "білий" — із кропиви і кульбаби — і з квасолею.

9 вересня на другому фестивалі "Борщ-їв" у місті Борщів Тернопільської області за призи боролися місцеві заклади харчування та господині з навколишніх сіл. Кухарі запрошували скуштувати їхніх страв на центральній алеї ім. Шевченка.

— Ану, діти, припрошуйте до борщу! — звертається Надія Зиновіївна до своїх маленьких помічників, 8-річних Світлани Чубак і Артема Хом"яка. Діти в національному вбранні. Розказують віршики про борщ. Перехожі сміються й підходять скуштувати.

Господиня відкриває великий гарбуз, зав"язаний квітчастою хусткою. У ньому баняк із борщем.

— На цьому святі ми вперше. Привезли два бідони по 27 літрів. За дві години майже все роздали. Узяли глиняні мисочки, дерев"яні ложки й одноразові стаканчики — щоб на всіх посудин вистачило. А гарбуз — із власного городу, — веде далі жінка. — Особливість цього борщу в тому, що він вариться "насухо". Спочатку на сковорідці тушкують свинячі ребра. Потім їх закидають у баняк, додають картоплю, капусту й буряк.

Переміг на конкурсі місцевий ресторан "Гостинний двір". Його директору Степанові Чопику вручили мікрохвильову піч. Друге місце — у куховарів із села Іванків Борівського району. Вони отримали кухонний комбайн. На третій сходинці — село Висічка, представники якого одержали блендера. Спеціальний приз — електрочайник — віддали майстриням із селища Мельниця-Подільська. Жінки подавали борщ на рогачі.

— Фестиваль ми запровадили торік на честь 550-річчя Борщова, — говорить 37-річна Уляна Пасічник, начальник районного відділу культури й туризму. — Основна умова — роздати борщ повністю. Жодних обмежень учасники не мали. Головне — оригінальний рецепт і дотримання технологій приготування. У журі були два заслужені кухарі України з Борщова.

На призи місцева влада виділила 1,5 тис. грн. Ще 1,2 тис. грн заплатили за рекламу і бейджі учасників.

Призи переможцям під пісню "Найкращий борщ у Борщові" вручав заслужений артист України гуморист Гриць Драпак.

Зараз ви читаєте новину «За найсмачніший борщ подарували мікрохвильову піч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі