— Я борщу не варю, бо не маю часу. Готує мій чоловік Роман, — розповідає голова Мушкетівської сільради 46-річна Надія Цибрій, наливаючи в керамічну мисочку борщу. — Він знає багато рецептів: і на соку, і традиційний "червоний", і "зелений", і "білий" — із кропиви і кульбаби — і з квасолею.
9 вересня на другому фестивалі "Борщ-їв" у місті Борщів Тернопільської області за призи боролися місцеві заклади харчування та господині з навколишніх сіл. Кухарі запрошували скуштувати їхніх страв на центральній алеї ім. Шевченка.
— Ану, діти, припрошуйте до борщу! — звертається Надія Зиновіївна до своїх маленьких помічників, 8-річних Світлани Чубак і Артема Хом"яка. Діти в національному вбранні. Розказують віршики про борщ. Перехожі сміються й підходять скуштувати.
Господиня відкриває великий гарбуз, зав"язаний квітчастою хусткою. У ньому баняк із борщем.
— На цьому святі ми вперше. Привезли два бідони по 27 літрів. За дві години майже все роздали. Узяли глиняні мисочки, дерев"яні ложки й одноразові стаканчики — щоб на всіх посудин вистачило. А гарбуз — із власного городу, — веде далі жінка. — Особливість цього борщу в тому, що він вариться "насухо". Спочатку на сковорідці тушкують свинячі ребра. Потім їх закидають у баняк, додають картоплю, капусту й буряк.
Переміг на конкурсі місцевий ресторан "Гостинний двір". Його директору Степанові Чопику вручили мікрохвильову піч. Друге місце — у куховарів із села Іванків Борівського району. Вони отримали кухонний комбайн. На третій сходинці — село Висічка, представники якого одержали блендера. Спеціальний приз — електрочайник — віддали майстриням із селища Мельниця-Подільська. Жінки подавали борщ на рогачі.
— Фестиваль ми запровадили торік на честь 550-річчя Борщова, — говорить 37-річна Уляна Пасічник, начальник районного відділу культури й туризму. — Основна умова — роздати борщ повністю. Жодних обмежень учасники не мали. Головне — оригінальний рецепт і дотримання технологій приготування. У журі були два заслужені кухарі України з Борщова.
На призи місцева влада виділила 1,5 тис. грн. Ще 1,2 тис. грн заплатили за рекламу і бейджі учасників.
Призи переможцям під пісню "Найкращий борщ у Борщові" вручав заслужений артист України гуморист Гриць Драпак.
Коментарі