пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:00

З одного тернопільського села вийшло 220 священиків

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  У церкві Залісців Збаразького району Тернопільської області на храмовий празник зібралися священики, які приїхали на свою батьківщину
У церкві Залісців Збаразького району Тернопільської області на храмовий празник зібралися священики, які приїхали на свою батьківщину

220 священиків Української православної церкви, які служать у різних куточках України, походять із Залісців Збаразького району Тернопільської області. Це село називають другим Ватиканом. Щороку, у день Святого Іллі, отці з"їжджаються до рідні на храмовий празник.

Залісцям виповнилося 700 років. У селі 500 дворів, проживає 1548 людей. Селяни обробляють городи, мають свої господарства. Усе на жіночих руках. Більшість чоловіків на заробітках. Чимало — на будівельних роботах у Києві. Люди скаржаться на погані дороги і незавершену газифікацію.

Колись село славилося гончарами, які були в кожній родині. Нині майже в усіх сім"ях є  священик. Щороку після закінчення школи троє-четверо випускників вступають у духовну семінарію.

— Раніше, коли забороняли, більше хлопців ішло в духовну семінарію, — каже сільський голова Залісців Марія Копач, 43 роки. — У радянські часи з райкому приїжджали, із кожним, хто вчився в семінарії, говорили, погрожували. А коли був храмовий празник, міліціонери стояли на всіх польових дорогах і не пускали людей із навколишніх сіл.

Кажуть, на молодих хлопців великий вплив мав монах Сава, який за радянських часів жив у селі. Він навертав людей до віри. Проте настоятель храму в Залісцях із Чернівецької області.

— Люди так вирішили, — продовжує Марія Петрівна. Тому що людину здалека більше поважатимуть, не так як свого. Хіба прислухатиметься до священика той, хто з ним у дитинстві пас корову чи ходив до школи? Він має бути трохи віддаленим.

37-річний священик Петро Назаренко 16 років служить на Волині.

У мене брат двоюрідний священик, — розповідає отець. — На нашій вулиці, яка має 50 метрів, шість священиків. Це був не мій вибір, це вибір Бога. Із моїх вікон на горі видно Почаївську лавру, яка за 18 кілометрів.

На молодих хлопців великий вплив мав монах Сава

У Залісцях є родини, де по чотири-п"ять священиків. Це сини, брати, зяті. Усі вони брали шлюб у сільській церкві.

Під час служби не всі приїжджі священики в рясах. Більшість у костюмах. Вирізняють їх від прихожан хіба що бороди.

Поруч зі старенькою дерев"яною церквою, якій більше 100 років, розпочали будівництво нової.

— Двадцять років тому помер місцевий священик архімандрит Сава, — каже директор школи Борис Сопіга, 42 роки. — Саме він започаткував церковний хор і привернув людей до церкви.

Багато священиків служать за кордоном — у Росії, Білорусі, Німеччині. Настоятель Богоявленського собору в Москві також із Залісців.

— Ми підтримуємо зв"язки, допомагаємо одні одним, — каже російською протоієрей Петро Гутович, 57 років, який більше 25 років служить у Росії, в місті Бєлово Кемеровської області. — Багато в Росії священиків з України, бо в радянські часи серед росіян було немодним учитися в духовній семінарії. У Залісцях так багато священиків, бо тут завжди хоронилася віра. За кількістю духовних осіб такого села ніде нема. Пояснити це неможливо. Це благодать Божа.

Залісці — за 55 км від Тернополя. Від траси — 8 км. Лише двічі на день їздить автобус до Тернополя. Селяни о шостій ранку їдуть до міста, а о шостій вечора повертаються.

Зараз ви читаєте новину «З одного тернопільського села вийшло 220 священиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі