вівторок, 19 червня 2007 07:04

В"єтнамських свиней на Буковині приймають за вепрів

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  Фермер Василь Мінтенко в селі Тисовець Сторожинецького району на Буковині підгодовує племінного в’єтнамського кабанчика Кузю
Фермер Василь Мінтенко в селі Тисовець Сторожинецького району на Буковині підгодовує племінного в’єтнамського кабанчика Кузю

Колишній міліціонер, а тепер фермер Василь Мінтенко, 53 роки, із села Тисовець Сторожинецького району Чернівецької області два роки тому привіз від свого колеги з Тернопільщини двох чорних в"єтнамських свинок. Кабанчика Кешу уже пустив під ніж, а його брата Кузю залишив племінним.

— Свинки розумні, як німецькі вівчарки, невибагливі, їдять усе, що даси, — каже Василь Мінтенко, показуючи в хліві на шістьох поросят.

В"єтнамських свиней зазвичай тримають до п"яти років. З опоросу свиноматки отримують із десяток поросят. За рік одне з"їдає півтонни збіжжя, випиває багато води і сирого молока. Зате "в"єтнамці" не хворіють, обходяться без щеплень. Тільки-но свинка набере 20 кг маси, її ріжуть. М"ясо м"яке, майже без сала.

— Кузя сумирний, — розповідає Василь про кабанчика. — Боже борони на нього накричати чи штовхнути — відразу набурмоситься і сховається в сіно. Він навіть скаржиться на мене двом сторожовим собакам — підійде до вольєра і щось їм рохкає. Ті мовчки слухають. Іноді може зненацька вискочити у двір й відібрати зерно в курей. А вони потім мстяться йому — як засне, підходять і клюють в носа.

Мінтенко згадує про першого свого "в"єтнамця":

— Кеша гуляти любив. Вийде у двір і десь пропадає цілий день. Якось він зайшов до сусідки, став на порозі курника і не пускає господиню. Мусила винести пригорщу зерна — ці свині ласі до збіжжя. Кеша навіть залишився там ночувати разом із курми. А іншого разу подався до магазину. Діти йдуть зі школи, купують пісочне печиво і вгощають. Повз проїжджав вантажівкою водій. Побачив чорного кабанчика і як заверещить: "Дик із лісу прибіг! Бийте!". Люди посміялися з нього.

Мінтенко роздає свинок друзям, охочим розводити — продає. За порося просить 500 грн.

— В останньому селі було привезли свинку на обійстя, — говорить фермер. — Господар поніс її у сарай, а потім сів із нами в машину — ми якраз до Чернівців вертали. Дорогою зателефонував його батько й каже: "Слухай, швидко вертайся! Я тримаю двері — у стайню дика свиня зайшла!".

Василь Мінтенко бере з мішка жменю зерна і велить Кузі бігти у двір. Скосивши очі на мене, кабанчик кидається в двері. Господар сипле перед собою збіжжя. Кузя діловито підбирає зерно із землі.

Зараз ви читаєте новину «В"єтнамських свиней на Буковині приймають за вепрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі