понеділок, 19 лютого 2007 17:03

Вугілля у котельнях замінюють на солому

Котельні шкіл і лікарень Мостиського району Львівської області переводять на альтернативні види палива. Окрім природного газу, використовують синтез-газ.

— Перша така котельня діє в місті Мостиська, — розповідає 40-річний В"ячеслав Нечипоренко, прес-секретар Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів. — У місцевій школі та лікарні є установки, схожі на великі холодильники. З одного боку засипають тирсу, з другого  отримують штучний газ для опалення.

Такі ж проекти запровадили в Чернігівській, Сумській та Київській областях. Синтез-газ у сім разів дешевший за природний. Виробляють його з бурого вугілля, торфу та соломи.

— Газ з"являється тоді, коли відходи деревини починають тліти. Це абсолютно не шкідливо, — запевняє 53-річний Микола Савка, начальник обласного відділу з питань енергозбереження. — За рік так газифікували п"ять об"єктів у Мостиському районі. Раніше в цих котельнях використовували вугілля — тепер спалюють солому. Вдається зекономити 10–20 відсотків палива.

Зараз ви читаєте новину «Вугілля у котельнях замінюють на солому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі