четвер, 13 листопада 2008 18:47

Вторинне житло подешевшає удвічі

— Ціни на квартири в новобудовах поки що не змінюються, але продажу немає, — розповідає директор рієлторського бюро "Маклер" Еліна Сеннікова, 40 років. — Ринок первинної нерухомості відчув фінансові негаразди ще швидше, аніж банки. Ще в середині літа попит на квартири почав поступово падати. Сьогодні первинний ринок заморожений. Львів"яни не мають грошей. Кредити банки не видають. Депозитів теж. От і доводиться чекати кращих часів, коли в людей буде можливість придбати. Зараз ціни тримаються, але така ситуація триватиме не довго. Якщо криза затягнеться, то й вартість житла в новобудовах впаде. Але, гадаю, у центрі міста ціна не змінюватиметься за будь-яких умов.

Вартість неелітного житла в новобудовах у Львові коливається від $1300 до $1600 за квадратний метр.

— Стільки коштують, до прикладу, квартири на Сихові. Елітне житло зараз не купують узагалі. Будувати такі квартири лише собі у збиток, — веде далі Сеннікова. — Та й надалі елітне житло зводитимуть лише на замовлення. Прогнозувати, наскільки впаде ціна на квартири в новобудовах, не візьметься ніхто. На вартість житла впливає багато чинників.

Вкладати гроші в незавершене будівництво не варто

— Практично всі українські банки працюють на західному капіталі, — додає директор "Бізнес Проперті Девелопмент" Олексій Курилишин. — Гроші від інвесторів будівельні фірми вкладали в наступні проекти. Кредитних коштів надовго їм не вистачить. На львівському ринку лише третина будівельних компаній має стабільне фінансове становище. Сьогодні краще купувати готове житло. Вкладати гроші в незавершене будівництво не варто. Частина фірм не матиме грошей, аби довести їх до пуття, тому заморожуватимуть неготові будинки. Люди в таких випадках мають право вимагати через суд повернення своїх грошей.

Криза на ринку нерухомості триватиме щонайменше два-три роки, прогнозує фахівець.

— На вторинному ринку пропозиція значно перевищить попит, а це призведе до зниження ціни квартири наполовину, — каже Курилишин.

Зараз ви читаєте новину «Вторинне житло подешевшає удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі